Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος ύφεσης (double dip) είναι πιθανότερο σε σύγκριση με αυτό μίας ταχείας ανάκαμψης, εκτιμά σε άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Αντ φαν Τίγκελεν.
Τονίζει, ωστόσο, ότι το σενάριο παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού και πολύ χαμηλών επιτοκίων είναι ξεκάθαρα αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
«Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα (των χωρών του πυρήνα του Ευρώ) και οι μετοχές που διανέμουν υψηλά μερίσματα, τα οποία έχουν προοπτικές ενίσχυσης εξακολουθούν να είναι ελκυστικές επιλογές», αναφέρει ο αναλυτής της ING.
Στο άρθρο του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι κάνουλες της ρευστότητας – τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τις επιχειρήσεις – θα είναι ανοιχτές και ενδέχεται να παραμείνουν έτσι για αρκετό καιρό ακόμα.
Ο φαν Τίγκελεν προειδοποιεί πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που δημιουργείται παραμένει εγκλωβισμένο στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν και πάλι» τονίζει, εκτιμώντας πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον που τροφοδοτείται από τη χρηματική ρευστότητα, τόσο οι ομολογιακές όσο και οι μετοχικές αγορές μπορούν να ωφεληθούν.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους, επομένως τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές χρημάτων, παρά τις ιστορικά χαμηλές τους αποδόσεις. Άλλωστε, τα ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν κάποια επιπλέον απόδοση σε σύγκριση με ένα λογαριασμό αποταμίευσης.»
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναλυτής της ING, οι αγορές που τροφοδοτούνται από τη χρηματική ρευστότητα μπορούν να ωφελήσουν τόσο τα ομόλογα όσο και τις μετοχές, εφόσον η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πάρα πολύ εξασθενημένη. . . αλλά ούτε και πολύ ισχυρή.
«Όσον αφορά το τελευταίο, μια γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης για χρήμα στην πραγματική οικονομία, θα απομυζούσε τη ρευστότητα από τη χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα προκαλούσε ανατροπή στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών», επισημαίνει.
Τονίζει, τέλος, ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν με προσοχή, ιδιαίτερα κατά την παροχή στήριξης της οικονομίας (τυπώνοντας χρήμα) ή κατά την άρση της (περικοπές του προϋπολογισμού).
«Οι επενδυτές συνειδητοποιούν αυτήν την κατάσταση και «αγοράζουν» ολοένα και περισσότερη ασφάλεια έναντι πιθανών αστοχιών στην οικονομική πολιτική, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άνοδο της τιμής του χρυσού. Ένα στοίχημα στο χρυσό είναι στοίχημα κατά της «ομαλότητας»!»
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1876086
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment