Εξετάζονται επίσης η κατάργηση φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ
Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15% με παράλληλη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν γι’ αυτές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Την ίδια στιγμή σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται και για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία από το 2012 θα έχουν μικρότερες εκπτώσεις φόρου. Το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο θα ισχύει πλέον για όλες τις φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να μειώσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα. Μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου δεσμεύεται ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο από εισοδήματα επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ». Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει το μήνυμα στις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή ακόμα και σε αυτές που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα ότι το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί, ενώ προς κατάργηση οδεύει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην «Κ» ότι «στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων, που θα εξαλείψει τα πεδία διαφθοράς και θα οδηγήσει σε σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ενώ δεν θα ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό τους είτε μέσω των γνωστών γκρίζων λογιστικών διαφορών ή των έκτακτων εισφορών. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει για πρώτη φορά συναίνεση στις βασικές αρχές της φορολογικής μεταρρύθμισης».
Ως προς τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών διαπιστώνοντας ότι οι υψηλοί συντελεστές δεν οδήγησαν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά αντίθετα στη διόγκωση της φοροδιαφυγής.
Βέβαια μπορεί ο στόχος να είναι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να έχει και ένα όφελος από τις αλλαγές, προκειμένου να στηριχθούν και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών.
Ο νέος τσάρος της οικονομίας έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει άμεσα αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και ότι θα διαμορφωθεί ένα «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων.
Τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Tο κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι απαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα ανέρχoνται σε 292 εκατ. ευρώ και για τα ακίνητα που διαθέτουν σε 168 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις απαλλαγές αυτές για τα νομικά πρόσωπα.
Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα θα εισαχθεί εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου κάποιος φορολογούμενος να δικαιούται την έκπτωση φόρου. Για παράδειγμα, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ή 70.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται τις φοροαπαλλαγές ή διαφορετικά θα έχουν το μισό όφελος σε σχέση με τους υπόλοιπους.
2. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Μελετάται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και άλλων μέτρων που θα ενισχύσoυν την επιχειρηματικότητα. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (Α. Ε., ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση του συντελεστή στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι φοροαπαλλαγές που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
3. Μείωση ΦΠΑ. Επειτα από πολλές αναπροσαρμογές στους συντελεστές ΦΠΑ από (18% στο 23%) η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι τα έσοδα που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν λιγότερα από όσα είχαν υπολογιστεί. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και εφόσον συμφωνήσει και η τρόικα προβλέπει:
- Τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20% που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ. ά.
- Τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σήμερα στο 10% με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα και τα τιμολόγια
- Την κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται σε φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα.
4. Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων είναι ελληνική πατέντα και εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα. Στέλεχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τονίζει ότι η κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων του ΚΒΣ θα γίνει σταδιακά και θα κινείται στη λογική του περιορισμού της ταλαιπωρίας και των επισκέψεων των επιτηδευματιών στις εφορίες, αμβλύνοντας παράλληλα τα σημεία τριβής μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών. Ωστόσο, η κατάργηση του ΚΒΣ προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές κυρίως στον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικές όλες οι συναλλαγές, οι δηλώσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και τα φορολογικά στοιχεία να έχουν ηλεκτρονική σήμανση.
5. Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Φαίνεται πάντως να διατηρεί τμήμα του προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε την κατάργηση 213 εφοριών.
Στο στόχαστρο ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώΤους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου που οφείλουν περισσότερα από 150.000 ευρώ αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι χρωστούν περί τα 37 δισ. ευρώ και ανέρχονται σε 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για τον εντοπισμό τους θα αναλάβουν δράση εξωτερικοί συμβούλοι, δηλαδή δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ (από 32 δισ. ευρώ το 2009). Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επίσης, ξεκινούν έλεγχοι που θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου ΟΙκονομικών σε χρόνο ρεκόρ, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010, επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών. Για τις περιπτώσεις αυτές αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει ρύθμιση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή μία νέου τύπου περαίωση για μεγάλες επιχειρήσεις ή για όσους έχουν ακίνητη περιουσία υψηλής αξίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/07/2011__448663
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment