10.7.11

Αντερς Μποργκ: «Να μειώσει η ΕΕ το κόστος του ελληνικού χρέους»

Αντερς Μποργκ: «Να μειώσει η ΕΕ το κόστος του ελληνικού χρέους»
Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ
 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βρει τρόπους για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία και εφαρμόσει ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης, δηλώνει ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ, καταδεικνύοντας την ενδεχόμενη στροφή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο θέμα του χρέους, καθώς ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

«Το ζήτημα-κλειδί είναι αν θα δούμε την εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική βουλή (σ.σ. για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την προώθηση του προγράμματος»
, είπε ο κ. Μποργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο από τη Γαλλία.

«Εάν όλα αυτά είναι στη θέση τους, τότε θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για συζητήσεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», σημείωσε.

Οπως εξήγησε, «δεν πρόκειται μόνο για το επίπεδο του χρέους, αλλά επίσης για το κόστος εξυπηρέτησης [σ.σ. επιτόκια), να δούμε αν μπορεί να γίνει τίποτα ώστε να το κάνουμε περισσότερο βιώσιμο».

Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε «επίσης να προέλθει από την ευρωπαϊκή πλευρά», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο σουηδός υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι «αν [σ.σ. οι Ελληνες] μπορούν να είναι πιστοί σε αυτό το σχέδιο και να συνεχίσουν να αποδίδουν με ένα τρόπο που δημιουργεί αξιοπιστία, αυτό αλλάζει την ισορροπία της συζήτησης».

«Βρίσκονται σε ένα πολύ, πολύ υψηλό επίπεδο χρέους και έτσι αν είναι να τους δούμε να επιστρέφουν στην αγορά, πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να αποκασταθεί η εξυπηρέτηση του χρέους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των επιλογών που αξίζει να εξεταστούν είναι η μείωση των επιτοκίων και οι εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα επισήμανε ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν το γαλλικό σχέδιο εκπληρώνει την ιδέα της μείωσης του κόστους στην εξυπηρέτηση του χρέους για την ελληνική οικονομία», υποστήριξε και τόνισε πως ότι και να γίνει η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί σε κατάσταση χρεοκοπίας ή να σημειωθεί κάποιο πιστωτικό επεισόδιο.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=410396

No comments: