6.7.11

Γκ. Μαντέγκα: «Οι πόλεμοι των νομισμάτων καλά κρατούν»

Νέα μέτρα για να συγκρατήσει την ανατίμηση του ρεάλ σχεδιάζει η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Ο υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικανικής χώρας Γκουίντο Μαντέγκα μιλώντας στους Financial Times ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το εθνικό νόμισμα και την εξαγωγική βιομηχανία της, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις προσπάθειες για διακρατική συνεννόηση που καταβάλλονται στο πλαίσιο του G20, «οι συναλλαγματικοί πόλεμοι καλά κρατούν».

«Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, που μετέχουν στο G20, απέχουν πολύ ακόμη από το να συμφωνήσουν στις κατευθυντήριες γραμμές μιας πολιτικής που θα έθετε τέρμα στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις με αφορμή τις συναλλαγματικές ισοτιμίες... Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας δεν μοιάζει να διευθετείται σύντομα... Είναι σαφές ότι ο παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων δεν θα τερματιστεί εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο Μαντέγκα.

Ο βραζιλιάνος υπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις της κυβέρνησής του στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. Χθες, άλλωστε, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας προανήγγειλε την αγορά δολαρίων προκειμένου να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της και να αποκλιμακώσει τις ανατιμητικές, έναντι του αμερικανικού νομίσματος, πιέσεις που δέχεται το ρεάλ.

Το βραζιλιάνικο νόμισμα έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών έναντι του αμερικανικού. Χθες, πάντως, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,7%. Η ανατίμηση του ρεάλ πλήττει την ανταγωνιστικότητα των βραζιλιάνικων προϊόντων στις διεθνείς αγορές και δη στην αμερικανική - οι ΗΠΑ άλλωστε είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας.

Οι FT σημειώνουν ότι την προβληματική που ανέπτυξε ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών και τις ανησυχίες που εξέφρασε συμμερίζονται πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που μετέχουν στο G20, όπως είναι η Τουρκία, η Χιλή, η Κολομβία και η Ρωσία. Διότι οι χώρες αυτές επιτρέποντας την ελεύθερη διαμόρφωση της ισοτιμίας των νομισμάτων τους - εν προκειμένω αφήνοντάς τα να ανατιμηθούν - προστατεύουν μεν τις οικονομίες τους από τον κίνδυνο του πληθωρισμού και της «υπερθέρμανσης», αλλά υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της εξαγωγικής βιομηχανίας τους. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=409768

No comments: