Η ελληνική οικονομική κρίση ζει την κορύφωσή της.
Αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι παίζεται στην κυριολεξία η τύχη της χώρας, το ευρωπαικό μέλλον της και η θέση της στον κόσμο.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια για την κατάληξη αυτής της τόσο βασανιστικής δοκιμασίας, πρώτα του ελληνικού λαού και δευτερευόντως της ελληνικής πολιτικής, η οποία εκ θέσεώς της, εκ των καθηκόντων της οφείλει να υπομένει και να αντέχει τις κακουχίες, ανεξαρτήτως αν μέχρι τώρα μόνο απολάμβανε τα αγαθά της εξουσίας και δεν είχε κατανοήσει ότι η συμμετοχή στα κοινά συνεπάγεται συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, αποδοκιμασίες και προπάντων θυσίες.
Και αυτά τα σημάδια έχουν να κάνουν με την διάχυση της κρίσης και με την προπαρασκευή που γίνεται αυτή την ώρα στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στην Γερμανία.
..
Τα χρέη της Ιταλίας υπολογίζονται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αν και τίποτε δεν βεβαιώνει ότι οι Ιταλοί φίλοι μας δεν έχουν κάνει χρήση των εργαλείων της δημιουργικής λογιστικής και δεν κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές εντόπισαν την Ιταλία ως πρώτο στόχο άσκησης πιέσεων μετά την Ελλάδα και όχι την Ισπανία που πολλοί θεωρούσαν επόμενο θύμα.
Ολοι γνωρίζουν πια ότι η χώρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με το πανύψηλο χρέος που διατηρεί, δεν αντέχει να δανείζεται με επιτόκια κοντά στο 6%.
Υπό αυτή την έννοια η μετάδοση και διάχυση της ελληνικής κρίσης σημαίνει μέγα κόστος για την ευρωζώνη. Γεγονός που επιβάλει, σύμφωνα και με τις εκκλήσεις των Ιταλών και Ισπανών επισήμων, ταχεία επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τις εντατικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο στην ευρωζώνη.
Λογικώς, λοιπόν, όσο η ελληνική κρίση λαμβάνει πανευρωπαϊκοί διάσταση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εξασφάλισης μιας πραγματικής επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.
..
Βάσει των παραπάνω μπορεί κανείς να ελπίζει ότι η ευρωπαική παρέμβαση δεν θα αργήσει κι αυτή τη φορά θα είναι ολοκληρωμένη.
akarakousis@dolnet.gr
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=411075&h1=true
_____________________________________________
Σχετικά με το ποια είναι η λογική κατάληξη της Ελλάδας και των κατοίκων της τα επόμενα χρόνια, ας διαβάσετε καλύτερα τι εστί χρεοκοπία στα λαϊκά - μια κάπως αισιόδοξη προσέγγιση, ας μην υπάρχουν αυταπάτες για κάποιους.
Ας γράψω και δύο σκέψεις που θα μπορούσαν να ήταν σχόλιο στο παραπάνω ποστ/λινκ:
Δείχνει ότι η Γερμανία δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει, είναι αναποφάσιστη. Οι επιλογές που έχει είναι τρεις: να πληρώσει, να τα αφήσει όπως έρθουν (διάλυση ΟΝΕ) ή να απορρίψει η ίδια το ευρώ - έχει χρόνο για τα δύο τελευταία ή έστω τον δημιουργεί.
Κάπου εμπλέκεται η περαιτέρω ενοποίηση της ΟΝΕ, λογικά σε οικονομικά πλαίσια για να μην μπερδεύεστε.
Εμπλέκεται επίσης η ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Στην αναποφασιστικότητά της η Γερμανία παίρνει ώθηση (σκουντήγματα) από τον Γάλλο.
Η λογική της μη-διάλυσης του ευρώ ενδέχεται να συμπληρώνεται από το γεωπολιτικό ρίσκο και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα (σταθερότητα) της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.
15.7.11
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που η Γερμανία καθυστερεί τη λύση: Ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) για την περίπτωση της Ελλάδας. Η Μέρκελ έχει πει και έχει δείξει πως πιστεύει (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) οτι μια συνολική λύση για την Ελλάδα θα ακυρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις. Πιστεύει πως αν μας δώσουν χαμηλά επιτόκια απλά θα συνεχίσουμε να έχουμε ελλείμματα, γιαυτό από την αρχή επέμενε το επιτόκιο δανεισμού να είναι αυτό της αγοράς, κάτι αδύνατο φυσικά. Η Μέρκελ ξέρει καλά πως αν μας ρίξουν το χρέος στο 80% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια θα είναι πάλι στο 120%. Γιαυτό από την αρχή δίνει με το σταγονόμετρο για να είναι σίγουρη πως θα πιάνονται οι ενδιάμεσοι στόχοι και θα γίνουν μερικά πράγματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως οι αγορές δεν περιμένουν το ΠΑΣΟΚ να τα βρει με τους Φωτόπουλους και να κόψει το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης οπότε είμαστε στο now or never. Προφανώς η Μέρκελ θα κινηθεί γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και δε νομίζω πως ο αντιευρωπαϊκός άνεμος είναι αρκετά ισχυρός για να αναποδογυρίσει τη βάρκα. Απλά θα το πληρώσει στην κάλπη, όπως άλλωστε και ο Παπανδρέου. Τι να κάνουμε, shit happens.
το σχόλιό σου ολοκληρώνει (νομίζω) όσα έγραψα
υ.γ. ο αντιευρωπαϊκός άνεμος θα φουντώσει πανευρωπαϊκά προσεχώς - έτσι δείχνει
άλλωστε, ζήτημα είναι εάν είμαστε στο 1932
Post a Comment