31.1.12

Μειώθηκε κατά 14,3% το κόστος εργασίας μετά το Μνημόνιο

Κατά 14,3% υποχώρησε το συνολικό κόστος εργασίας στο σύνολο της χώρας από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έως το τρίτο τρίμηνο του 2011. Η μεγαλύτερη μισθολογική μείωση σημειώθηκε στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστιατορίων (-30,4%) ενώ η μικρότερη στη δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση (-5,6%). Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΕΙΕ) εξετάζοντας 4 διαφορετικούς δείκτες για τη μέτρηση του κόστους. Τη μελέτη αξιοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ακανθώδες ζήτημα των κατώτατων μισθών.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του διευθυντή του ΕΙΕ κ. Στ. Π. Γαβρόγλου με τίτλο «Το κόστος εργασίας πριν και μετά το Μνημόνιο» ενισχύονται και από την αντίστοιχη μελέτη που έκανε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Την ίδια ώρα και ενώ οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εργασιακό κορυφώνονται με νέα συνάντηση σήμερα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων από τα Ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ συνεδρίασε χθες προκειμένου να καταλήξει σε ενιαία πρόταση προς την κυβέρνηση για το ποσοστό μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και το ισοδύναμο της αναπλήρωσής του στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΙΕ, το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε αναλογικά περισσότερο απ’ ό, τι οι συνολικοί μισθοί. Στο σύνολο χώρας το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε κατά 19,3%, ενώ οι συνολικοί μισθοί υποχώρησαν κατά 12,1%. Η μείωση του κόστους εργασίας που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου δεν είναι ομοιόμορφη σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας παρουσιάζουν ο κλάδοι των «καταλυμάτων και εστίασης», όπου το γ΄ τρίμηνο του 2011 το συνολικό κόστος εργασίας ήταν 32,5% χαμηλότερο από το α΄ τρίμηνο του 2010. Ακολουθούν οι κλάδοι της «παροχής ηλεκτρικού και παροχής νερού» όπου το συνολικό κόστος εργασίας, ξεκινώντας από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, μειώθηκε κατά 24,7% και 28,9%, αντίστοιχα. Η μικρότερη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας σημειώνεται στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης και στον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης, όπου το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 9,2% και 10,7%, αντιστοίχως.
Σε όλους σχεδόν τους κλάδους (εκτός της παροχής νερού και των επαγγελματικών, επιστημονικών & τεχνικών δραστηριοτήτων) το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε αναλογικά περισσότερο απ’ ό, τι οι συνολικοί μισθοί (-19,3% έναντι -12,1%). Κατά κλάδο η κατάσταση περιγράφεται ως εξής:
- Στη μεταποίηση (απασχολούνται 417.000 άτομα) το συνολικό κόστος εργασίας το γ΄ τρίμηνο του 2011 είναι χαμηλότερο από το α΄ τρίμηνο του 2010 κατά 11,2%. Ο κλάδος ξεχωρίζει για τη σχετικά μεγάλη διαφορά που παρουσιάζει μεταξύ των τακτικών και των συνολικών αποδοχών.
- Στις κατασκευές (262.200 άτομα) λόγω της εποχικότητας σημειώνονται μεγάλες αυξομειώσεις του κόστους εργασίας από τρίμηνο σε τρίμηνο. Παρά τη μικρή αύξηση που σημειώνεται ως προς το έτος βάσης (κυρίως με τη μορφή έκτακτων αμοιβών), μετά το α΄ τρίμηνο του 2010, η τάση για το κόστος εργασίας είναι πτωτική. Μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και γ΄ τριμήνου 2011 το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 13,9%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/01/2012_470720

No comments: