31.1.12

Δεν γλιτώνει το PSI (και) η Πορτογαλία

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον... χθεσινές ειδήσεις, και σίγουρα όχι "μοναδική περίπτωση", και το μόνο ερώτημα είναι αν, και πότε, η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τα βήματά της.
Η επικεφαλής οικονομoλόγος της Societe Generale, κ. Michala Marcussen επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί έντονα μετά τις υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων και λόγω των ισχυρών φόβων ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα των ΕΕ / ΔΝΤ, η Πορτογαλία αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση το 2013. Για να είναι αυτό ένα ρεαλιστικό σενάριο, η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της χώρας θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά από το σημερινό επίπεδο του 16,7%.

Κατά τη γνώμη του οίκου, η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιμείνει στις προσπάθειές της και θα εφραμόσει τις ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα το 2012. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι ακόμη και ένα επιτυχημένο πρόγραμμα μπορεί να μην είναι αρκετό για να εξασφαλίσει μια επαρκή μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό θα αφήσει μόνο δύο επιλογές: α) ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης ή β) PSI.

Η δέσμευση των χαρασσόντων πολτικής της ευρωζώνης ότι η Πορτογαλία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει PSI και, εάν είναι αναγκαίο, θα διατεθούν τα κεφάλαια, θα ήταν σαφώς χρήσιμο να γίνει σύντομα και θα βοηθήσει στο να κινηθούν χαμηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας που βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα, και θα μειώσει έτσι θα χρειαστεί η χώρα ένα δεύτερο πακέτο.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους του ελληνικού PSI και έχει αποδειχθεί σωστή. Μέχρι να υπάρξει σαφής η δέσμευση του μπλοκ του ευρώ για την Πορτογαλία, τα «νεύρα» της αγοράς θα παραμείνουν τεταμένα, καταλήγει η οικονομολόγος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει το PSI, με haircut κοντά στο 35%, στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 το αργότερο.

H λιτότητα από μόνη της δεν αποδίδει αυτά που περίμεναν οι περισσότεροι και αντίθετα, απειλεί με πάγωμα της οικονομικής ανάπτυξης και βουτιά σε ύφεση, ολόκληρου του μπλοκ του ευρώ, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, κ. Στίβεν Κινγκ.

Ο Κινγκ αναφέρει την Πορτογαλία ως ένα παράδειγμα χώρας που πήρε τον δρόμο της λιτότητας και ακολούθησε όλους του κανόνες, αλλά ακόμη παλεύει να επιπλεύσει.

Όπως τονίζει, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και προειδοποίησε τους χαράσσοντες πολιτική: Η Πορτογαλία έκανε όλα αυτά που έπρεπε, κι όμως το κόστος δανεισμού της έφτασε στα ουράνια και συνεχίζει να αυξάνεται. Η χώρα έχει μπει στην επικίνδυνη ζώνη και πρέπει άμεσα να δράσει η ΕΕ.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/195057-Den-glitwnei-to-PSI-%28kai%29-h-Portogalia

No comments: