31.1.12

«Πράσινο» για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο - Τον Ιούλιο σε ισχύ ο ΕΜΣ

Σε υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που προβλέπει κυρώσεις στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη μέλη συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες, πλην του Βρετανού και του Τσέχου. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι το πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.
Πολλοί ευρωπαίοι εταίροι ελπίζουν ότι η νέα συνθήκη θα ενθαρρύνει την ΕΚΤ να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες, ώστε να βοηθήσει τις εύθραυστες χώρες της νομισματικής Ένωσης απέναντι στην κρίση χρέους.
Οπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», η σημαντικότερη καινοτομία είναι η υιοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο καμία χώρα δεν θα μπορεί να εμφανίζει διαρθρωτικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με οικονομικές κυρώσεις, οι οποίος θα ανέρχονται στο 0,1% του ΑΕΠ ετησίως.
Η συνθήκη διατηρεί το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ για το συνολικό δημόσιο έλλειμμα (μαζί με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) που παραμένει ως έχει, η υπέρβαση του οποίου θα επιφέρει πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ, καθώς και την προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Στη χθεσινή συνάντηση επετεύχθη συμφωνία και για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) την 1η Ιουλίου, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί αρχικά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο ότι οι συμφωνίες επί του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΕΜΣ ήταν «ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
Όπως δημοσιεύει η «Ν», ο ΕΜΣ θα διαθέτει πόρους 80 δισ. ευρώ σε μετρητά από τα κράτη μέλη, και μαζί με τις εγγυήσεις η συνολική ισχύς του θα φτάνει τα 500 δισ. ευρώ.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (1-2 Μαρτίου) θα συζητηθεί μια περαιτέρω αύξηση των πόρων του, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει και μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Το πιο πιθανό είναι να προστεθούν στο παραπάνω ποσό και τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα υπό μορφή εγγυήσεων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τη συνθήκη του ΕΜΣ, πρόσβαση σ' αυτό θα έχουν όλες οι χώρες που θα αποδεχθούν και θα εφαρμόζουν τη νέα συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από «Ν», reuters

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2129507

_______________________________________________

η κρίση της Ελλάδας, για το εάν θα μείνει ή όχι στο ευρώ θα λάβει χώρα το 2013
οι πρώτες σοβαρές εξετάσεις θα είναι τα αποτελέσματα του 2012, τα οποία θα έχουν πάρει μορφή στις αρχές Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου
οι εκλογές μπορούν να περιμένουν μέχρι τότε

δείτε και τι γράφει σχετικά η Ζάχαρη για προστασία

No comments: