29.1.12

επενδύσεις @ 2012



«Μυστικός δείπνος» για επενδύσεις

Το υποχρεωτικό τελικά «κούρεμα» που θα υποχρεώνει τη μειοψηφία των απρόθυμων ιδιωτών ομολογιούχων να δεχθούν τους όρους που αποδέχεται η πλειοψηφία, αλλά και τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI μέσω ειδικού ρόλου του EFSF, προβλέπει μεταξύ άλλων η πλειοψηφία των 110 ειδικών των αγορών σε ένα «άτυπο επενδυτικό δείπνο» που έγινε τις ημέρες αυτές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ολοι τους μέλη του Ηellenic CFΑ Society, οι οποίοι σε ειδική ψηφοφορία επέλεξαν τις καλύτερες επενδύσεις για το 2012, προβλέποντας κέρδη για τις ριψοκίνδυνες αξίες και το ΧΑ.
Σε αυτό το «άτυπο επενδυτικό δείπνο» οι 110 έλληνες ειδικοί εκτίμησαν σε ποσοστό 34,2% ότι τελικά το πρόγραµµα ανταλλαγής των ελληνικών οµολόγων (PSI) θα λάβει μη εθελοντική μορφή, ενώ παρόμοιο ποσοστό θεωρεί ότι δεν θα μεταβληθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του, το 8,2% προβλέπει μια άτακτη χρεοκοπία, ενώ το 24% εναπόθεσε τις ελπίδες στην εμφάνιση ως «από μηχανής θεού» κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Παρά την ικανοποιητική, όπως εκτιμούν, έκβαση του PSI 2, εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την πιθανότητα αυτό το γεγονός από μόνο του να σταθεί ικανό να αποκαταστήσει την αίσθηση φερεγγυότητας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Ετσι, όπως αναφέρει ο κ. Τάσος Βασιλείου, CFA, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης CFA προβλέπουν ότι το επίπεδο της διαφοράς των αποδόσεων των ελληνικών από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θα διατηρηθεί άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.
Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εκτιμήσεις για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου η μεγάλη πλειοψηφία (56,5%) προβλέπει κέρδη μεγαλύτερα του 20% για το 2012. Το πετρέλαιο αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα (το 46% προβλέπει τιμές μεταξύ των 115-130 δολ. ανά βαρέλι), ενώ για τον χρυσό κάποιοι εκφράζουν αβεβαιότητα μεταξύ διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου και μεγάλης ανόδου (άνω των 1.880 δολ./ουγκιά).
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εντείνεται εξαιτίας της ασάφειας, των καθυστερήσεων και της κοντόφθαλμης λογικής με την οποία οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Ο κ. Joost van Leeders, CFA, Allocation & Strategy, BNP Paribas Asset Management, προέβλεψε μέτρια ανάπτυξη στην Αμερική, ύφεση στην ευρωζώνη και προβληματισμό για οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους της με πιθανούς κερδισμένους τις αναπτυσσόμενες αγορές, λόγω χαμηλού πληθωρισμού. Ο κ. Τοm Elliott, Global Strategist, JP Morgan Asset Management, ανέφερε πάλι ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα συνεχίσει να προβληματίζει τις αγορές και απομένει στην Αμερική και ενδεχομένως στην Κίνα να οδηγούν την ανάπτυξη.
Η κυρία Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος Επενδύσεων και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, εκτίμησε πάλι ότι, αφού ως σήμερα δεν κατέστη δυνατή η πλήρης συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, είναι πιο πιθανό το υποχρεωτικό τελικά «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) που θα επιβάλει τη συμμετοχή και της μειοψηφίας των απρόθυμων ομολογιούχων, οι οποίοι έχοντας αγοράσει ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου έχουν ισχυρά κίνητρα για να µη συµµετάσχουν στο πρόγραμμα.
Παρά την ενεργοποίηση των CDS, η συμμετοχή του συνόλου των ιδιωτών ομολογιούχων, το χαμηλό τελικά κουπόνι και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ πουλώντας τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στην τιμή κτήσης, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Να σημειωθεί ότι και η πλειονότητα των διαχειριστών στο City του Λονδίνου προβλέπει επίσης ότι ο μη εθελοντικός χαρακτήρας του PSI είναι τελικά μονόδρομος.
Ο Γιάννης Ρίτσος, CFA (στον όμιλο της Εθνικής), πρόεδρος της ελληνικής ένωσης του CFΑ, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου οι παρουσιάσεις, οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις συμφωνούν ως προς την πρόβλεψη ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι μετοχικές αξίες θα έχουν σημαντικές αποδόσεις, με τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες να υπεραποδίδουν έναντι της ευρωζώνης η οποία εισέρχεται σε ύφεση. Παρ' όλα αυτά οποιαδήποτε ένδειξη θετικών εξελίξεων στη λύση του προβλήματος της κρίσης χρέους μπορεί να σηματοδοτεί άνοδο αλλά και άμεση πτώση σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης της λύσης.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=440754

No comments: