28.1.12

Εντείνονται οι έξωθεν πιέσεις - ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ

Αυξάνονται οι έξωθεν πιέσεις προς τη χώρα μας για εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό Ελιο Ντι Ρούπο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την τήρηση των υπεσχημένων από την πλευρά της χώρας μας.
«Εφόσον οι φίλοι μας Έλληνες πράξουν όσα τους αναλογούν, οφείλουμε να τους στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή εγγυήσεων προς την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας εντός της ευρωζώνης.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν επώδυνη και για την ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι όσοι μιλούν για τέτοια σενάρια «δεν ξέρουν τι λένε».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα ο κ. Μπαρόζο είπε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προχωρούν ικανοποιητικά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σε «λογικό χρονικό πλαίσιο».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, απέκλεισε κατηγορηματικά τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις της χώρας.
«Η τρόικα, μόλις την Δεύτερα, σε ενδιάμεση έκθεση, μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις συμφωνίες του Απριλίου του 2010. Εμείς όμως επιμένουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Ανακοινώσεις έχουμε αρκετές. Τώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να πράξει. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα δεύτερο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια ομιλίας του πάντως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Σόιμπλε άπέκλεισε το ενδεχόμενο να πτωχεύσει η χώρα μας.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου για την Ελλάδα». Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Ραδιόφωνο επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».
Ο κ. Ρέσλερ πρότεινε ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ ανέλυσε την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή, πως η Γερμανία θέτει ζήτημα μεγαλύτερου ελέγχου της δημοσιονομικής της πολιτικής της Ελλάδας από ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.
«Γίνονται εσωτερικές συζητήσεις στους κόλπους του Eurogroup και υπάρχουν προτάσεις, μία από τις οποίες είναι γερμανική, σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο εποικοδομητικός χειρισμός προγραμμάτων στήριξης χωρών, που επανειλημμένα είναι εκτός στόχων» ανέφερε ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.
H πηγή πρόσθεσε πως βάσει των προτάσεων, ευρωπαϊκή θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποκτήσουν «συγκεκριμένες εξουσίες λήψης αποφάσεων» σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική.
«Καμία χώρα δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα στο Eurogroup» δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάσει πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές.
Πιέσεις προς την κυβέρνηση να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ασκούνται την ίδια ώρα και στο εσωτερικό μέτωπο. Η τρόικα έχει ήδη παραδώσει στην κυβέρνηση κατάλογο με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2011 και να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ζητούν κλείσιμο φορέων, μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και μείωση των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για υγεία.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής διευκρίνισε πάντως ότι ο κατάλογος των μέτρων δεν είναι αυτός που θα περάσει τελικά.

«Αυτό δεν είναι αυτό που θα περάσει τελικά, έτσι να το ξέρουμε αυτό. Είναι ένας κατάλογος που έχει έρθει από την τρόικα που ανοίγει αυτά τα θέματα..Κάποια είναι παλιές υποχρεώσεις, κάποια είναι προς διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Καψής.
Παραδέχτηκε ακόμη ότι η τρόικα ζητάει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε αυτές να αποφευχθούν. «Η τρόικα ζητάει εξορθολογισμό (στο δημόσιο) και απολύσεις. Θα κάνουμε προσπάθεια να αποφύγουμε απολύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128401

Βεστερβέλε: «Όχι» σε αύξηση της βοήθειας στην Ελλάδα

Κατά της χορήγησης περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τη σκληρή στάση της χώρας του όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Κατά της χορήγησης περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τη σκληρή στάση της χώρας του όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Δεν έχει νόημα» να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ενώ «δεν ξέρουμε αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν πραγματικά» στην Αθήνα, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας, είπε πως «εμείς οι Γερμανοί δεν περιμένουμε από κανέναν στην Ευρώπη περισσότερα απ' όσα ζητούμε από τους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους φορολογούμενους στη Γερμανία ότι πρέπει να κάνουν πράγματα, που άλλοι δεν θέλουν να κάνουν, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούμε τα χρήματά τους».
Την ώρα που ζητείται από το Βερολίνο να αυξήσει τις συνεισφορές του στο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε πως η χώρα του υπήρξε «υποδειγματική» στην αλληλεγγύη της προς ασθενέστερους εταίρους της στην ευρωζώνη, δεσμεύοντας πάνω από 200 δισ. ευρώ στα υφιστάμενα ταμεία στήριξης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128299

No comments: