28.1.12

Standard Chartered: "Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ευρώ 2 ταχυτήτων"


«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ευρώ 2 ταχυτήτων, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, για αυτό και στο Davos μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε στο CNBC o Dr Gerard Lyons, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Chartered.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι στο Davos κανείς δεν υπολόγιζε –ή μόνο λιγοστοί- ότι κάποια χώρα θα έβγαινε από το ευρώ. «Χθες σε πριβέ συνάντηση που είχα, με σημαντικά πρόσωπα, οι μισοί από αυτούς πίστευαν ότι κάποια χώρα τελικά θα το κάνει», υπογράμμισε ο Lyons.

Παράλληλα ανέφερε ότι, «το ευρώ έχει θεμελιώδη ελαττώματα και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μια πολιτική ένωση, καθώς το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει με την σημερινή του μορφή».

Εν συνεχεία διευκρίνισε ότι, το θέμα δεν είναι αν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ένωση, «αλλά αν κάποιος άλλος αναγκαστεί να αποχωρήσει». Επιπλέον επισήμανε ότι οι πολιτικοί δεν είναι αρκετά γρήγοροι για την αγορά, «λένε σωστά πράγματα, αλλά δεν τα πραγματοποιούν».

Σύμφωνα με τον Lyons, τα ευχάριστα νέα, είναι ότι η ΕΚΤ, βοήθησε όντως την κατάσταση με ρευστότητα, όπως είπε, «ήταν ώρα να το κάνει».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1393548

No comments: