27.1.12

Κατά 6,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα χρέη του ιδιωτικού τομέα το 2011

Στα 6,5 δισ. ευρώ ανέρχεται περίπου το έλλειμμα σε ρευστότητα που έχει αφαιρεθεί από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τον προηγούμενο χρόνο με τη μορφή δανεισμού.
Πρόκειται για την καθαρή διαφορά που προκύπτει εάν από τα δάνεια που χορηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο αφαιρεθούν αυτά που αποπληρώθηκαν και αποτυπώνει το κλείσιμο της στρόφιγγας από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, που υπό το βάρος της μείωσης των καταθέσεων, αδυνατεί να διοχετεύσει χρήμα στην αγορά. Το έλλειμμα ρευστότητας ύψους 6,5 δισ. ευρώ προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης, που είναι σταθερά αρνητική τα τελευταία δύο χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες έκλεισαν τη ροή χρηματοδότησης ήδη από τα τέλη του 2009.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2007 και το 2008 η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν στα 38,5 δισ. ευρώ και 34,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, το 2009 περιορίστηκε στα 10,4 δισ. ευρώ, για να κατρακυλήσει στα 50 εκατ. ευρώ το 2010. Αυτό σημαίνει ότι όλο το 2010, το καθαρό ισοζύγιο δανείων ήταν θετικό μόλις κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011, με βάση τα στοιχεία που φθάνουν μέχρι τον Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 6,4 δισ. ευρώ με τάση περαιτέρω αύξησης.
Τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 249,9 δισ. ευρώ, από 257,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, επαναφέροντας τη χρηματοδότηση στα επίπεδα του 2008. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος δανείων που χορηγήθηκε εντός του 2009, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, ήταν την περίοδο εκείνη δάνεια εγγυημένα από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, μεγάλο μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.
Η αιτία διακοπής της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όπως αναλύεται σε πρόσφατο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, είναι οι απώλειες ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της μείωσης των καταθέσεων και της ρευστοποίησης των υποχρεώσεών του στη διατραπεζική αγορά και στις αγορές ομολόγων, οι οποίες καλύπτονται μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ανάγκες χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα εκτιμώνται σε 125 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2011, αλλά για να εξασφαλίσουν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες έχουν καταθέσει με τη μορφή ενεχύρων 290 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και την ΤτΕ, ύψους 125 δισ. ευρώ, τις καταθέσεις ιδιωτών 172,9 δισ. ευρώ και με τα ίδια κεφάλαια καλύπτεται οριακά σχεδόν η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τα δάνεια 249,9 δισ. ευρώ και τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου.
Η υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης, άλλωστε, κατά -2,4% στο τέλος Νοεμβρίου υπολείπεται της μείωσης του καταγεγραμμένου ονομαστικού ΑΕΠ, που έφτασε το -3,8%. Η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία ήταν θετική κατά 0,5%, παρά την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής πάνω από 9%, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση προς το εμπόριο μειώθηκε κατά 6%, όταν η πτώση των πωλήσεων διαρκών καταναλωτικών αγαθών υπερβαίνει το 20% το 2011 και η πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων το 29,8%.
Αντίστοιχα η τραπεζική χρηματοδότηση στις κατασκευές ήταν μειωμένη κατά 3%, ενώ η πτώση του κύκλου εργασιών στον τομέα των κατασκευών εκτιμάται στο 21,2% και η τραπεζική χρηματοδότηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε 2,7% όταν οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 25%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_27/01/2012_470256

No comments: