21.2.12

ΗΠΑ: Ο Σαντόρουμ φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανικών

Ο πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ φαίνεται να είναι φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μπροστά από τον Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που έγινε σε εθνικό επίπεδο σε ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, το 36% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον υπερσυντηρητικό Σαντόρουμ, 53 ετών, έναντι του 28% που υποστηρίζει τον Ρόμνεϊ, 64 ετών.

Πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Gallup, οι δύο άνδρες εμφανίζονταν να ισόπαλοι. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Σαντόρουμ φαίνεται να έχει καθαρό προβάδισμα, πέραν του δημοσκοπικού λάθους, έναντι του Ρόμνεϊ. 

Ο Σαντόρουμ προκάλεσε έκπληξη στις 7 Φεβρουαρίου όταν κέρδισε τρεις προκριματικές εκλογές στο Μιζούρι, το Κολοράντο και τη Μινεσότα και πλέον απειλεί τον Ρόμνεϊ στο Μίσιγκαν και την Αριζόνα, όπου θα διεξαχθούν οι επόμενες προκριματικές εκλογές στις 28 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew Research Center (που διεξήχθη από τις 8 ως τις 12 Φεβρουαρίου) ο Σαντόρουμ φαίνεται να κερδίζει το 30% της πρόθεσης ψήφου στο Μίσιγκαν, έναντι 28% Ρόμνεϊ. 

Δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου πριν ένα μήνα έδειχνε ότι ο Ρόμνεϊ κέρδιζε το 31% των ψήφων και ο Σαντόρουμ μόλις το 14%.  

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4696299

2 comments:

Κυριάκος said...

Όχι ακριβώς. Για τις αμερικανικές εκλογές γενικά διαβάζω τον Nate Silver

http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com

ο οποίος θεωρεί πως ο Ρόμνει εξακολουθεί να είναι φαβορί αν και έχασε σαφώς τον αέρα της σιγουριάς.

geokalp said...

έχω κάνει σχόλια για την εκστρατεία των ρεπ'ς
από τη 4η αναμέτρηση και μέχρι σήμερα που το διάβαζα έβλεπα Ρόμνεϋ

αλλά ξέρουν οι ρεπ'ς ότι με Ρόμνευ χάνουν στις 4/11