Η Ελλάδα παραμένει μια σημαντική πηγή κινδύνου, τονίζει η Goldman Sachs σε νεό της report.
Η Ελλάδα παραμένει μια σημαντική πηγή κινδύνου, τονίζει η Goldman Sachs σε νεό της report. Όπως έχει υποστηρίξει οι οίκος και στο παρελθόν, οι αγορές ερμήνευσαν την περίπτωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως ένα «προηγούμενο» για τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις εντός της ζώνης του ευρώ.
Κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες συζητήσεων και προετοιμασίας του PSI, η επιδείνωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους έχει συνοδευτεί από τη σταδιακή επιδείνωση των όρων της συμφωνίας για τους υφιστάμενουςς ομολογιούχους. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι η προτίμηση των χαρασσόντων πολιτικής σε ότι αφορά την ελληνική περίπτωση, είναι να περάσει ένα σημαντικό μέρος του κόστους της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στον ιδιωτικό τομέα. Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύ χειρότερα από ό, τι σε άλλες χώρες, αλλά η αγορά έχει ήδη αρχίσει να αποτιμά τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών, με καλύτερα μεγέθη, πιέζοντας έτσι υψηλότερα τα risk premia.
Οι επόμενες εβδομάδες δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και περαιτέρω σημαντικά «προηγούμενα», να καθοριστούν, ειδικά τώρα που η Πορτογαλία είναι για τα καλά στο επίκεντρο της αγοράς.
Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών που εκπροσωπούνται από το IIF, είναι πιθανό να επιτευχθεί παράλληλα με μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα λιτότητας. Στη συνέχεια, τα νέα μέτρα λιτότητας (συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των κατώτατων μισθών και των περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις), τα οποία είναι πιθανό να αποδειχθούν μη-δημοφιλή στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν περίπου 3-4 εβδομάδες πριν από την 20η του Μαρτίου, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για το ΔΝΤ να υπογράψει το νέο πακέτο δανείων, έτσι ώστε η προσφορά να επεκταθεί σε όλους τους ομολογιούχους και να μπορέσει να επιτευχθεί η μέγιστη συμμετοχή.
Όπως επίσημαίνει η Goldman Sachs, ωστόσο, εκτός των επίσημων δανειστών, και των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων όπως οι τράπεζες της ευρωζώνης, υπάρχουν ομόλογα αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ διασκορπισμένα σε διάφορα ιδρύματα. Λόγω της χαμηλής καθαρής αξίας (NPV) της προσφοράς της αναδιάρθρωσης, είναι πιθανό ότι ένα μέρος αυτού του τμήματος των επενδυτών μπορεί να μπει στον πειρασμό να μείνει έξω. Το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η μερίδα ομολογιούχων, θα είναι καθοριστικής σημασίας τονίζει ο οίκος.
Πληρώνοντάς τους πλήρως, πιθανώς να στείλει ένα bullish σήμα στις αγορές, όμως θα ήταν αντιφατικό με τις δηλώσεις των πολιτικών σχετικά με την επιθυμία της υψηλής συμμετοχής. Από την άλλη πλευρά, αναγκάζοντάς τους να συμμετάσχουν στο PSI με μη-εθελοντικό τρόπο, θα προκαλέσει ευρεία μεταβλητότητα της αγοράς στο εγγύς μέλλον, αλλά θα μπορούσε να αφομοιωθεί στο μακροπρόθεσμο διάστημα, αρκεί να μην συμβεί με έναν «λογικό» τρόπο (δηλαδή να επιτραπεί η ενεργοποίση των
CDS και να μην υπάρξει προνομιακή μεταχείριση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, σε περίπτωση μη-εθελοντικής αναδιάρθρωσης). Ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό, είναι η αναδρομική επιβολή ρητρών συλλογικής δράσης και την επίκληση τους μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής αναδιάρθρωσης. Η εισαγωγή τέτοιων ρητρών θα πρέπει να συμβεί πριν γίνει γεγονός η προσφορά ανταλλαγής του PSI, ώστε να αποθαρρύνει περαιτέρω τους επενδυτές από το να μην συμμετάσχουν.
Τα καλά νέα όπως υπογραμμίζει η Goldman Sachs είναι, ότι μετά από μια επιτυχή αναδιάρθρωση, η συστημική σημασία της Ελλάδας ως πηγή κινδύνου, θα μειωθεί σημαντικά, λόγω των περιορισμένων αναγκών αναχρηματοδότησης, τη σημαντική μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και των χαμηλών επιπέδων της εναπομείνουσας έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI.
http://www.reporter.gr/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/195614-Goldman-Sachs-%C2%ABKleidi%C2%BB-sto-PSI,ta-70-dis-eyrw-twn-diaskorpismenwn-omologioychwn
______________________________________
η Ελλάς θα σταματήσει να είναι πηγη κινδύνου;
να το δω και να μη το πιστέψω
No comments:
Post a Comment