5.2.12

Η φόρμουλα των μετατρέψιμων ομολογιών διευκολύνει τη διαχείριση ζημιών από PSI

Ευνοϊκότερης αντιμετώπισης θα τύχουν οι ζημίες που θα προκύψουν από το PSI σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει η κάλυψη των ζημιών που θα προκύψουν από το PSI να γίνει με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου πενταετούς ή τριετούς διάρκειας μετατρέψιμου στη λήξη του σε μετοχές. Η τράπεζα θα διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς του ομολογιακού και αν δεν ασκήσει το δικαίωμά της στο τέλος της περιόδου, θα μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και θα περνάει στον έλεγχο του κράτους. Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο των προαπαιτούμενων ενεργειών εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτραπεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω εργαλείων που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα εργαλεία αυτά είναι προσωρινά και θα δίνουν τη δυνατότητα στους παλαιούς μετόχους να εξαγοράσουν την κρατική βοήθεια, ωστόσο αν δεν το καταφέρουν, τα ιδρύματα θα περνούν στον έλεγχο του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της τρόικας, οι απώλειες των τραπεζών λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης, δεδομένου ότι η ευθύνη για τη ζημία βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και όχι λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών. Αντίθετα, οι ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως προσδιορίστηκαν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, μπορεί να καλυφθούν απευθείας με την έκδοση κοινών μετοχών, με δικαίωμα ψήφου, εφ’ όσον μια τράπεζα δεν μπορέσει να καλύψει με ίδια μέσα τις σχετικές απώλειες.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών απωλειών των τραπεζών θα προέλθει από το PSI, ενώ οι ζημίες για την κάλυψη των καθυστερήσεων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη προ φόρων του τραπεζικού συστήματος. Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, ακόμα και το 2011, μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, που χαρακτηρίστηκε από βαθιά ύφεση (-7%), υψηλή ανεργία (18%) και μεγάλη μείωση της ρευστότητας (-80 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο), το τραπεζικό σύστημα κατάφερε να παράξει καθαρά έσοδα που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ τα οποία διατέθηκαν για τη διενέργεια προβλέψεων.
Σε ό,τι αφορά το PSI, αναφέρουν ότι η πραγματική επιβάρυνση του PSI θα είναι χαμηλότερη του 70%, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν η φορολογική μεταχείριση των ζημιών –σήμερα ισχύει δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικά κέρδη σε ορίζοντα 5ετίας, ενώ οι τράπεζες ζητούν η δυνατότητα να επεκταθεί για ορίζοντα 15 χρόνων– αλλά και η λογιστική μεταχείριση των ζημιών που εξαρτώνται από την κατανομή των ομολόγων. Η τελική επιβάρυνση, σημειώνουν, μπορεί να διαμορφωθεί κάτω του 60%, ενώ για όσα ομόλογα διακρατηθούν στη λήξη τους η πραγματική ζημία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη όσο πλησιάζει η ωρίμανσή τους. Οπως τονίζουν, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι κεφαλαιακές ανάγκες συνολικά για το τραπεζικό σύστημα εκτιμώνται κάτω των 30 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα των 40 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η τρόικα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/02/2012_471342

No comments: