5.4.12

Έως τις 20 Απριλίου οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση, γνωστοποιεί ο Πρωθυπουργός

Έως τις 20 Aπριλίου αναμένεται να έχει ληφθεί η απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος από τη Λευκωσία, όπου έλαβε της θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια.
«Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 20 Απριλίου», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και για χαλάρωση του κυβερνητικού έργου», και πρόσθεσε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι απαιτείται συνέπεια της οικονομικής προσαρμογής και της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας και την περιστολή των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο πέμπτο έτος της ύφεσης και η ανεργία έχει προσεγγίσει απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξέφρασε τη σιγουριά ότι η κυβέρνησή του, αλλά και η επόμενη, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της περιορισμένης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, και την στήριξη της απασχόλησης με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι διαθέσιμες προβλέψεις διεθνών οργανισμών, είπε ο κ. Παπαδήμος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2013 θα υπάρξουν εμφανή σημεία της οικονομικής ανάκαμψης και μετά από δύο χρόνια αναμένεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι θετικοί της τάξης του 2,5 και 3%. Επομένως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ σήμερα πολλοί δεν βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ», με την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση όλων των συμπληρωματικών μέτρων για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι σε ενάμισι χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.
Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά αρωγός και συμπαραστάτης της Κύπρου στην επόμενη κρίσιμη περίοδο», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη δήλωσή του επί του κυπριακού εδάφους, αρχίζοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του, στο νησί.
Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι αποτελεί για τον ίδιο ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και τιμή που επισκέπτεται την Κύπρο. «Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια σημαντική και δύσκολη περίοδο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.» επισήμανε.

Επίσης, δήλωσε ότι προσβλέπει σε ουσιαστική και πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο, κ. Χριστόφια και τους άλλους συνομιλητές «με στόχο να πετύχουμε καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Παπαδήμος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Χριστόφιας καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, και ακολούθως οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα της Εθνικής Φρουράς, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική της. Ο κ. Παπαδήμος κατέθεσε επίσης δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και στην συνέχεια οι δύο άνδρες εισήλθαν στο προεδρικό γραφείο για κατ' ιδίαν συνάντηση.

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων θα βρίσκονται, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος, κ. Χριστόφιας διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα με πρώτο το Κυπριακό, το οποίο, τόνισε, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ενόψει των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με φόντο την έλλειψη προόδου, λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

Χθες, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και έκανε σαφές ότι Κύπρος και Ελλάδα απορρίπτουν με αποφασιστικό τρόπο τις όποιες μεθοδεύσεις περί τετραμερούς διάσκεψης.

Τις συζητήσεις, όπως είπε, θα απασχολήσουν και θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το θέμα της ενέργειας, αλλά και θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην περιοχή.
Για τους υδρογονάνθρακες και το Κυπριακό
Επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων είναι απόλυτα καταδικαστέες, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα. Εξ άλλου, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση και επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης.
Τόνισε ότι η Ελλάδα περνά κρίσιμη περίοδο και δίδει μεγάλη μάχη για την επίτευξη σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε πως η πλήρης και πιστή εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας θα επηρεάσουν θετικά και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Περαιτέρω, εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό για την έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσεις.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι Σχέδια Β στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα. Ο κ. Παπαδήμος είπε επίσης ότι η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά θέματα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας. Είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της.
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση για τη στάση της Ελλάδας και τη ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας και είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το γεγονός ότι η άσκηση της προεδρίας αποτελεί θεσμικό δικαίωμα των κρατών - μελών.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1704050&nt=103

No comments: