5.4.12

«Φούσκα» 300 εκατ. από ασφαλιστικούς πράκτορες

Περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ είναι δομημένα πάνω σε μια “φούσκα” πρακτόρων και μεγάλων brokers της ασφαλι­στικής αγοράς, και απειλούν τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν αποδώσει συμβόλαια τα οποία ουδέποτε θα εισπραχτούν.

Η “φούσκα” η οποία μέχρι στιγ­μής έχει σκάσει ήδη σε 50 με­γάλα πρακτορεία της Αθήνας τα οποία οφείλουν από 1-3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πάρει μορφή χιο­νοστιβάδας από τον Απρίλιο, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος προωθεί την εφαρμογή “μαύρης λίστας” για τους ασυνεπείς ασφαλιστές, στην οποία θα συγκεντρώνονται στοιχεία για τη συναλ­λακτική συμπεριφορά όλων των επαγ­γελματιών του κλάδου.

Συγκεκριμένα, μικροί και μεγάλοι πράκτορες οι οποίοι συνάπτουν ασφα­λιστήρια συμβόλαια για λογαριασμό μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, απο­δίδουν τα ασφάλιστρα αυτά με μετα­χρονολογημένες επιταγές, ενώ κάποια ποσά ουδέποτε αποδίδονται με αποτέ­λεσμα να οφείλονται και να εγγράφονται στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιριών στα προς είσπραξη ποσά. Εκτι­μάται ότι το 58% των επιταγών αυτών είναι επισφαλείς και ουδέποτε θα ει­σπραχθούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγο­ράς, η “φούσκα” αντανακλά μόνο για τους πράκτορες της Αθήνας ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, ενώ αν ληφθεί υπόψη όλη η χώρα, μπορεί να ξεπερνά και τα 300 εκατ. ευρώ.

Το θέμα άρχισε να λαμβάνει δια­στάσεις μετά το κραχ της “Ασπίς Πρό­νοια”. Οι επόπτες που είχαν αναλάβει την εκκαθάριση της εταιρείας διαπί­στωσαν ότι 50 εκατ. ευρώ δεν αποδό­θηκαν ποτέ σ’ αυτήν.

Η “φούσκα” αναμένεται να δημιουρ­γήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά εφόσον σκάσει, καθώς θα συμπαρασύ­ρει αρκετές εταιρείες που εμφανίζουν κέρδη εγγράφοντας στα εισπραττόμενα τα ασφάλιστρα που δεν έχουν εισπρα­χθεί από τους πράκτορες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετές εταιρείες του κλάδου αυτοκι­νήτου που εμφανίζουν έλλειμμα, αλλά και για μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο αστι­κής ευθύνης.

Ασφαλιστικός Τειρεσίας

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και να εξυγιαν­θεί η αγορά, η ΤτΕ αναμένεται να θέ­σει εντός της εβδομάδας σε λειτουργία βάση δεδομένων που έχει σχεδιαστεί από την Τειρεσίας ΑΕ σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και θα περιλαμβάνει πράκτορες, μεσίτες και ασφαλιστικούς συμβούλους, που αθετούν τις συμβατι­κές τους υποχρεώσεις έναντι των εται­ρειών, όπως η έγκαιρη απόδοση των ασφαλίστρων που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους.

Προϋπόθεση είναι η καταγγελία της σύμβασης από την ασφαλιστική εται­ρεία, για λόγους στους οποίους εκτός από τη μη απόδοση ασφαλίστρων, πε­ριλαμβάνεται επίσης η κατάθεση πλα­στών δικαιολογητικών από την πλευρά των ασφαλιστών ή ακόμα και πλαστο­γράφηση ασφαλιστικής σύμβασης.

Πρόσβαση στη νέα βάση δεδομέ­νων της Τειρεσίας θα έχουν οι ασφαλι­στικές εταιρείες και η εποπτική αρχή, με στόχο να καταγράφονται οι αφερέγ­γυοι επαγγελματίες του κλάδου και να αποτρέπεται η μετακίνησή τους σε άλ­λες εταιρείες.

Το φαινόμενο της παρακράτησης των ασφαλίστρων από τους επαγγελμα­τίες ασφαλιστές είχε πάρει ανησυχητι­κές διαστάσεις ειδικά στον κλάδο του αυτοκινήτου, στον οποίο οι καθυστερή­σεις έφθαναν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τον ένα χρόνο.
Η πρακτική αυτή είχε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια και κορυφώθηκε το 2009, δημιουργώντας μια ωρολο­γιακή βόμβα στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2009 οι ανείσπρακτες οφειλές της ασφαλιστικής αγοράς αντιπροσώπευαν το μισό περί­που του τζίρου που έκαναν κάθε χρόνο οι εταιρείες μέσα από τις εισπράξεις ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2009 οι οφειλές του δικτύου ανήλθαν στα 990,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα 169,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι οφει­λές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Συνολικά οι οφειλές των ασφαλιστών προς τις εταιρείες αντιπροσώπευαν το 47,2% των συνολικών απαιτήσεων των εταιρειών, και στο τέλος του 2009, ξε­πέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Αναζητείται λύση με προσημειώσεις ακινήτων

Φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ανείσπρακτων ασφα­λίστρων έθεσε η πίεση που άσκησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων από το δίκτυο των πρακτόρων, αρχικά στο τρίμηνο, με στόχο να συρρικνωθεί σταδιακά στο δεκαπενθήμερο.

Η πλειοψηφία της αγοράς επιχείρησε να προσαρμοστεί στη μείωση του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων, επι­βάλλοντας το τρίμηνο στα δίκτυα με τα οποία συνεργαζόταν, αλλά η κρίση φαίνεται ότι ανέκοψε τη δυναμική της προσπά­θειας εξυγίανσης που επιχειρείται από την εποπτική αρχή.

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο δεν προχώρησε σε μείωση του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων από τους πράκτορες και τα πρακτορεία στην μία εβδομάδα, όπως αρ­χικά είχε σχεδιαστεί, αλλά ματοκυλίσθηκε ο χρόνος προς τα πίσω με αιτία την καθυστέρηση στην πληρωμή των ασφα­λίστρων από τους ίδιους ασφαλισμένους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με προσημειώσεις ακινήτων των ασφαλιστών, προκειμένου να χορηγήσουν πίστωση χρόνου στην απόδοση των ασφαλίστρων από το δίκτυο των διαμεσολαβούντων με το οποίο συνάπτουν συνεργασίες. Οι προσημειώσεις ακίνη­της περιουσίας αποτελούν πλέον συνήθη πρακτική από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να δια­τηρήσουν τις συνεργασίες με το δίκτυο των διαμεσολαβού­ντων, αλλά και να περιορίσουν τις επισφάλειες από τα ανεί­σπρακτα ασφάλιστρα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=110617

No comments: