Οι κυβερνήσεις της ΕΕ παραβλέπουν την σκληρή πραγματικότητα, εκτιμά ο Ντ.Γκρος από το thinktank CEPS. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα χρειαστούν 5 έως 10 χρόνια για να ανακάμψουν.
Μπορεί η κρίση του ευρώ να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί, εκτιμά ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, CEPS, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Σε συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο κ. Γκρος, επισημαίνει ότι η «ψυχολογία των αγορών» είναι πολύ σημαντική.Ωστόσο, «τα θεμελιώδη προβλήματα δεν είναι πιο κοντά στη λύση τους σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ τριμήνου». Αυτό που έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, είναι ότι «εκείνοι που τότε προφήτευαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταρρεύσει ο κόσμος και το ευρώ, σταμάτησαν πλέον να το λένε».
Θα ελέγχει την κατάσταση ο Μόντι όσο τον στηρίζουν οι Ιταλοί
Ο επικεφαλής του CEPS Ντάνιελ Γκρος
Σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, τα προβλήματα στην Ισπανία δεν έχουν επιδεινωθεί, αλλά δεν υπάρχει και βελτίωση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «καλείται να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας». Και αυτό είναι «ένα πρόβλημα που μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιλυθεί, ωστόσο επειδή οι αγορές γνωρίζουν την κατάσταση στην Ισπανία αντιδρούν ψύχραιμα» εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος.
Αναφερόμενος στην Ιταλία ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, υποστηρίζει ότι «όσο ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει την υποστήριξη των πολιτών της χώρας του θα ελέγχει την κατάσταση». Εάν η υποστήριξη του ιταλικού λαού προς την κυβέρνησή του αποδυναμωθεί «τότε θα ενταθεί η νευρικότητα στις αγορές». Ωστόσο, διευκρινίζει ο Ντάνιελ Γκρος, «δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι η Ιταλία θα χρεοκοπήσει στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Τέλος, ο γερμανός οικονομολόγος προβαίνει στην εκτίμηση ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν θα ανακάμψει τα επόμενα 5 με 10 χρόνια. «Εκτιμώ ότι οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να κινούνται μεταξύ μιας μικρής ύφεσης και μιας μικρής ανάπτυξης. Θα βρίσκονται γύρω στο μηδέν», τονίζει ο Ντάνιελ Γκρος.
http://www.dw.de/dw/article/0,,15857887,00.html
No comments:
Post a Comment