Κεφάλαια ύψους 326,3 δισ. ευρώ εξασφάλισαν τον Μάρτιο
ιταλικές και πορτογαλικές τράπεζες
Reuters
Στο νέο ρεκόρ των 56,3 δισ. ευρώ έφθασαν τα δάνεια που άντλησαν οι πορτογαλικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά. Στην Ιταλία, ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 270,052 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από τα 194,775 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μεγάλη εξάρτηση των τραπεζών της Πορτογαλίας και της Ιταλίας από την ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι εμμένουν οι κίνδυνοι για μετάδοση της διετούς κρίσης. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι εγκλωβισμένες σε αυτήν την κρίση λόγω της έκθεσής τους σε τίτλους χρέους κρατών-μελών με υψηλό έλλειμμα και χρέος.
Σενάρια των αγορών προεξοφλούν ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δηλαδή τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη δεχθεί οικονομική βοήθεια από την τρόικα, θα λάβουν πρόσθετα πακέτα στήριξης διότι δεν θα καταφέρουν να εξέλθουν από την κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία επανήλθε στο προσκήνιο, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, να επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ χωρίς εξωτερική οικονομική βοήθεια. Νέες πιέσεις δέχεται, επίσης, η Ιταλία, με τους επενδυτές ομολόγων να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των εμποδίων που συναντά το Μιλάνο για την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για να δαμάσει το χρέος της, σχεδόν 1,9 τρισ. ευρώ. Τα προαναφερθέντα δάνεια των πορτογαλικών και ιταλικών τραπεζών περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ρευστότητας της ΕΚΤ, γνωστό στους τραπεζικούς κύκλους ως LTOR2, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε, η ΕΚΤ διέθεσε τριετή δάνεια 529,5 δισ. ευρώ σε 800 τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή στο LTOR2, με κόστος εξυπηρέτησης προσαρμοσμένο στο 1%, δηλαδή στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο, αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΚΤ (LTOR1), όπου δόθηκαν τριετή δάνεια 489 δισ. ευρώ, επίσης, με το ευνοϊκό επιτόκιο του 1% σε 500 τράπεζες, ως επί το πλείστον της Ευρωζώνης. Τα συνολικά δάνεια που έχει διαθέσει η ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο ξεπερνούν το ένα τρισ. ευρώ, χαλαρώνοντας τα κριτήρια για τις εγγυήσεις που δέχεται ως «ενέχυρο».
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα LTOR1 και LTRO2 απέτρεψαν μια κρίση ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, αλλά δεν είναι αρκετά για να εξέλθει η Ευρωζώνη από μια πρωτοφανή κρίση χρέους. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Κάρλος Κόστα, είχε δηλώσει ένα μήνα πριν ότι τα δάνεια που έχει λάβει από την ΕΚΤ πάνω το 80% των πορτογαλικών τραπεζών είναι τριετή. Ετσι, οι τράπεζες των αδύναμων κρατών-μελών της Ευρωζώνης διαθέτουν τα χρονικά περιθώρια για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή λειτουργία τους μέχρι να δοθεί μια πολιτική λύση για τη δραστική καταπολέμηση της κρίσης.
Ολα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ηγέτες του G20, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να μην επηρεάσει η κρίση ακόμα ισχυρότερες οικονομίες με υψηλό έλλειμμα ή χρέος. Προς το παρόν, η Ευρωζώνη έχει αποφασίσει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης από 500 σε 700 δισ. ευρώ, τα οποία, όμως, θεωρούνται ανεπαρκή από οικονομικούς αναλυτές. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τζουν Αζούμι, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αύξησης της δικής τους συνεισφοράς στο ΔΝΤ. Στόχος ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης είναι να απορροφήσει τα ομόλογα των ασθενών οικονομιών της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να αποκτήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τα δικά τους χρονικά περιθώρια για να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους σε πιο υγιή θεμελιώδη μεγέθη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/04/2012_478562
No comments:
Post a Comment