Φορτωμένα με ζημιές βγαίνουν προς πώληση εμβληματικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 που ανακοινώνουν σταδιακά εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές εταιρείες όπως ο Aστέρας της Bουλιαγμένης και το Hilton, “προσγειώνουν” τις προσδοκίες των ιδιοκτητών τους - μεγάλων ελληνικών τραπεζών - ως προς το προσδοκώμενο τίμημα. Η ζημιά που έχει κάνει στον τουρισμό της Αθήνας η αρνητική διεθνής δημοσιότητα της χώρας μας, αλλά και τα συνεχή επεισόδια στο κέντρο της πόλης, έχουν επιδράσει και στην κίνηση ξενοδοχείων που βρίσκονται μακριά από τη δίνη του κυκλώνα.
Την αρχή έκανε η Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton, η οποία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι κερδών μετά από φόρους 1,8 εκατ. ευρώ το 2010. Η θυγατρική της Alpha Bank, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου, κατέγραψε το 2011 κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ύψους 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 31,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Όπως επισημαίνει τουριστικό στέλεχος αθηναϊκού ξενοδοχείου, “ο υπερδανεισμός, οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις σε συνδυασμό με τις προβληματικές υποδομές και το ευρύτερο πλήγμα στο ελληνικό brand name από την κρίση έχουν οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στο δρόμο της αποεπένδυσης”. Επιπλέον οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν αναρτήσει πωλητήρια και στις θυγατρικές τους, οι οποίες ελέγχουν τουριστικά ακίνητα και επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα και του Αστέρα Βουλιαγμένης το 2011, όπου ανακοινώθηκε διεύρυνση των ζημιών και μείωση του τζίρου. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 28,7 εκατ. ευρώ έναντι 31,2 εκατ. ευρώ το 2010. Το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και τελών ακίνητης περιουσίας διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 640 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 997 χιλ. ευρώ το 2010, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσεως διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε ζημίες 12,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,9 εκατ. ευρώ.
Παρηγοριά...
Στα παρήγορα στοιχεία της ιστορικής μονάδας συγκαταλέγεται η αύξηση του συνόλου των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων “Arion Resort & Spa” και “The Westin Athens”. Ανήλθαν το 2011 σε 59.495 έναντι 59.264 στο 2010, ενώ τα έσοδα από δωμάτια παρουσίασαν μείωση κατά 2,8%, αντικατοπτρίζοντας και τη μείωση της μέσης ημερήσιας τιμής κατά 3,5%.
Η υποχώρηση του κύκλου εργασιών του συγκροτήματος, σε σχέση με τη χρήση 2010 αποδίδεται και στη διοργάνωση των εκδηλώσεων των Ποσειδωνίων που στο 2010 απέφεραν έσοδα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις, η θυγατρική της Εθνικής τράπεζας, “το 2011 η αρνητική διεθνής δημοσιότητα της χώρας που οφείλεται στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και άλλα κοινωνικά γεγονότα, είχε άμεσες και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που ανήλθαν σε 14,446,963 έναντι 15,411,099 στο 2010 (μείωση 6,3%) (Πηγή: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών). Παρά τη μείωση των αφίξεων, η μέση πληρότητα διεθνών ξενοδοχείων πολυτελείας της Αττικής κατά το 2011 ανήλθε σε 55,80% (2010: 54,7%), ενώ μικρή πτώση παρατηρήθηκε στη μέση ημερήσια τιμή που ανήλθε σε Ευρώ 151.37 (2010: Ευρώ 152.07) (Πηγή: Ένωση Ξενοδόχων Αττικής)”.
Οι αποτιμήσεις και το ενδιαφέρον
Επενδυτικά κεφάλαια και distressed asset funds έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας, επιδιώκοντας να πετύχουν όσο γίνεται πιο “κουρεμένες” τιμές. Υπό αυτή την έννοια ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διαδικασία της αποτίμησης. Έτσι για παράδειγμα οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο δεν αντανακλούν την αξία του Αστέρα της Βουλιαγμένης, ο οποίος είχε αποκτηθεί έναντι τιμήματος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική και η αξία της αγοράς σήμερα ανέρχεται στα επίπεδα των 160 εκατ. ευρώ, ακόμα και μετά την άνοδο της τάξης του 70% που έχει σημειώσει η μετοχή το τελευταίο δίμηνο. Αντίστοιχα, η μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής θυγατρικής της Alpha Bank και ιδιοκτήτρια του Hilton διαμορφώνει κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 188 εκατ. ευρώ.
Αντ’ αυτών, η Εθνική Τράπεζα φέρεται να στοχεύει σε τίμημα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ή και υψηλότερο για τον Αστέρα. Σημειώνεται πως η ξενοδοχειακή μονάδα ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αλλά το ένα τρίτο του οικοπέδου του συγκροτήματος είναι περιουσία του δημοσίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στο προς πώληση “πακέτο” θα περιληφθεί και η παρακείμενη έκταση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται επίσης πως το Δεκέμβριο η Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα για την εκμίσθωση της Μαρίνας Βουλιαγμένης (με συνολικό μίσθωμα για όλη τη διάρκεια της σύμβασης 43 εκατ. ευρώ).
Αντίστοιχα, το ξενοδοχείο Hilton εκτιμάται ότι μπορεί να αποτιμηθεί ακόμα και πάνω από 200 εκατ. ευρώ.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=110651
No comments:
Post a Comment