5.4.12

Τρόμος στις Βρυξέλλες για τον εκλογικό κύκλο


Διακριτικά, αλλά με ανησυχία παρακολουθούν οι Βρυξέλλες τις προεκλογικές διεργασίες στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν κλείνει για το Καθολικό Πάσχα, οι μηχανισμοί δουλεύουν στο φουλ και οι αποδελτιώσεις και οι μεταφράσεις δηλώσεων, ομιλιών και τοποθετήσεων των Ελλήνων πολιτικών φθάνουν με email στους αξιωματούχους.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι οι ψύχραιμοι υπολογισμοί των Βρυξελλών, με βάση και τα χρονοδιαγράμματα που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, δείχνουν για κάλπες τη 13η Μαΐου.
Είναι βεβαίως κοινό μυστικό ότι, μετά την αναφορά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν δεν προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, οι δανειστές μας δεν θα δυσαρεστούνταν καθόλου αν έβλεπαν ότι οι κάλπες στήνονταν όσο πιο αργά γίνεται, και εάν είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο.
Η λογική πίσω από αυτήν την άποψη είναι ότι απαιτείται να περάσει από την παρούσα σύνθεση της βουλής (όπου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν την πλειοψηφία) το τσουνάμι των νέων μέτρων του Ιουνίου, τα οποία υπολογίζονται σε 11,5 δισ. ευρώ.

Αυτό που φοβίζει τους εταίρους είναι μια πολυκομματική Βουλή, η οποία θα προκαλεί συνεχείς ενστάσεις στις διάφορες διατάξεις της νέας δανειακής σύμβασης αλλά και εμπλοκές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα, στα εμπιστευτικά σενάρια που κυκλοφορούν εντός της Κομισιόν και του European Working Group, φαίνεται ότι η βαθύτερη ύφεση και ο εκτροχιασμός στα έσοδα μπορεί να φέρουν και επιπρόσθετα μέτρα το 2012, όπως είχε γράψει από τον Μάρτιο το euro2day. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μέτρα από τις περικοπές δαπανών που αφορούν μισθούς και συντάξεις, τα οποία υπολογιζόταν ότι θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ίσως επισπευστούν για τον Ιούνιο.

Για το θέμα της Ελλάδας και τις προοπτικές μετά τις εκλογές υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην Ελλάδα μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες ακουγόταν το ενδεχόμενο για κάλπες στις 29 Απριλίου, Γερμανοί τραπεζίτες ήταν ενημερωμένοι από τις 12 Μαρτίου ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 6η και η 13η Μαΐου! Αυτοί οι κύκλοι τώρα ισχυρίζονται ότι ενημερώθηκαν ακόμα και για πιθανή καθυστέρηση των εκλογών το φθινόπωρο.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ενημέρωση προήλθε από το περιβάλλον του ισχυρού άνδρα της Μπούντεσμπανγκ και μέλος της ΕΚΤ, κ. Βάιντμαν.

Στην Αθήνα το Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος, αν και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συνεχίζει τις επαφές με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Οι κινήσεις Σόιμπλε
Την πιο σκληρή γραμμή ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά το γερμανικό υπουργείο οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του eurogroup τον Ιούλιο και έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο ασφυκτικής εποπτείας για τη χώρα μας με τη δικαιολογία των καθυστερήσεων ή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει περιθώριο για μετάδοση της κρίσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης κάθε φορά όπου τα ελληνικά στοιχεία παρουσιάζουν αποκλίσεις. Ιδιαίτερα τώρα που έχει γίνει κατανοητό ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Οι δανειστές θεωρούν ότι οι εστίες αναταραχής δεν θα προέρχονται πλέον μόνο από τις αποκλίσεις σε δαπάνες, έσοδα, έλλειμμα ή χρέος αλλά και από τη διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική ένταση. Τις γερμανικές διεργασίες γνωρίζει πολύ καλά ο νυν πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, αν και έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να αποχωρήσει , έχει εκμυστηρευθεί στο περιβάλλον του ότι επιθυμεί να κλείσει όλα τα κεφάλαια που αφορούν την Ελλάδα ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή της στο ευρώ. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται ακόμα έναν χρόνο.

Ίσως γι' αυτό δεν ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του στο άτυπο eurogroup της Κοπεγχάγης, όπως ήταν προγραμματισμένο, και η απόφαση πήρε άτυπη παράταση για τον Ιούνιο.. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/690850/Article.aspx

______________________________________

αποκλείεται να μην έχουν καταλάβει ότι με τα πράγματα όπως πάνε, όσο περνάει ο χρόνος ο δικομματισμός έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει ακόμα παρά να πάρει τα πάνω του
ήδη η επιλογή ατζέντας με τα κέντρα μεταναστών λειτούργησε ακριβώς αντίθετα από ότι επιδιωκόταν...
αλλά κατανοώ ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες

για μένα, μια επιλογή απόρριψης των εκλογών του Μαϊου για Σεπτέμβριο, παρά το ότι θα ήταν 100% επιβεβαίωση της εκτίμησης που έκανα όταν πρωτορκίστηκε η κυβ Παπαδήμου, θα μου έλεγε άλλα πράγματα


No comments: