4.4.12

Πρόταση…από Στουτγάρδη, για στήριξη δήμων μέσω διαρθρωτικών ταμείων


Από τα 8 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν ακόμη διατεθεί, μπορεί να βρει στήριξη η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε ο δήμαρχος Στουτγάρδης, Β. Σούστερ.


Τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Τοπικής Ανάπτυξης, συζήτησαν σήμερα το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και αντιπροσωπεία του Εκτελεστικού Γραφείου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Στουτγάρδης, Βόλφανγκ Σούστερ.Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης παρουσίασε τη δομή του Ταμείου, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, αναφέρθηκε στη μείωση των πόρων για λειτουργικές δαπάνες κατά 50% και των πόρων για έργα κατά 64% και μίλησε για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας που αναμένεται να λειτουργήσουν, ως ανάχωμα στην ανεργία, με μέσο, ετήσιο εισόδημα για κάθε εργαζόμενο 6.000 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Ασκούνης, η ΚΕΔΕ προτίθεται να συνεισφέρει στο Ταμείο, που έχει ως στόχο την εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης στους δήμους, με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ. Και πρόσθεσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ο μόνος φορέας που έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα. Γι’ αυτό ζητάμε να τη βοηθήσουν σε κρίσιμη περίοδο».
Από την πλευρά του, ο κ. Σούστερ δήλωσε ότι είναι «οπαδός» της Ελλάδας και ότι ελπίζει «όλο και περισσότεροι» να επισκέπτονται τη χώρα μας.
Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν «ασάφειες» στις πολιτικές δομές της Ελλάδας, οπότε «δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι και ποιος χρηματοδοτεί ποιον».
Σχετικά με τις «αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει η νέα διακυβέρνηση», είπε ότι «η αλλαγή πρέπει να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες. Ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει μεγάλη περικοπή προσωπικού. Αλλά πρέπει να ενθαρρυνθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει πρωτοβουλίες».
Για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Τοπικής Ανάπτυξης και το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης των δήμων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αδιάθετα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στα διαρθρωτικά ταμεία. «Αυτά τα χρήματα υπάρχουν και για την Ελλάδα και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους με τεχνογνωσία, ώστε τα έργα να λάβουν σάρκα και οστά».
Σχετικά με τη συγκρότηση του Ταμείου και την ενδεχόμενη χρηματοδότησή του δήλωσε ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχθεί μια τέτοια ιδέα για μετά το 2014. Όμως υπάρχουν τα διαρθρωτικά ταμεία που θα έχουν αποτέλεσμα, μόνο εάν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Ο κ. Σούστερ δήλωσε ότι το γερμανικό κράτος αναζητά τρόπους συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών σημείωσε ότι «είναι καλύτερα να εργάζεται κάποιος, έστω και με λίγα χρήματα παρά να είναι στο δρόμο» και ότι περιμένει «να αλλάξει το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα»
Παρών ήταν και ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας κ. Φούχτελ, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα φαίνεται πραγματικά να ανακάμπτει. Θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις ενδείξεις. Εξάλλου γενικότερος στόχος της Ευρώπης είναι η επίτευξη της ευημερίας. Το πρόβλημα των μισθών δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Κι άλλες χώρες έχουν χαμηλούς μισθούς. Σημαντικό ρόλο παίζει η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορούν να τεθούν συγκεκριμένοι αριθμοί για τους μισθούς, διότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας».
Ο κ. Φούχτελ συμπλήρωσε ότι στη Γερμανία αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες «για να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον για τον τουρισμό στην Ελλάδα» και ότι «υπάρχει έδαφος για καλή συνεργασία. Το ίδιο ισχύει και για τον αγροτικό τομέα, όπου ήταν ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια εμφανίσθηκε ξανά στην Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 
\http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/04/2012_436447

No comments: