«Με τη χώρα να κρέμεται στο χείλος μιας χρηματοοικονομικής αβύσσου και τους διεθνείς πιστωτές να περιμένουν εναγωνίως περισσότερα μέτρα λιτότητας, οι Έλληνες βουλευτές δουλεύουν εξαιρετικά σκληρά τελευταία. Αλλά όχι πάντα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς», γράφει η Niki Kitsantonis σε άρθρο της στους New York Times που καλύπτει εκτενώς ένα θέμα που δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο: τα προεκλογικά ρουσφέτια στην Ελλάδα.
Οπως εξηγεί, οι... υπερωρίες των Ελλήνων βουλευτών τις τελευταίες ημέρες οφείλονται στο ότι αρκετοί από αυτούς τρέχουν να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους στο παρά πέντε. Ετσι, υπάρχουν βουλευτές που άσκησαν πίεση προκειμένου να εκδίδονται άδειες ψαρέματος για ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στο Αιγαίο και άλλοι που ζήτησαν κυβερνητικά πόστα για βραβευμένους αθλητές ή για εργαζομένους οργανισμών του Δημοσίου που καταργήθηκαν. Κάποιος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, προσπάθησε να εξαιρέσει τα θέατρα και τους κινηματογράφους από έναν αμφιλεγόμενο φόρο ακινήτων. Άλλος να μειώσει τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Και η λίστα συνεχίζεται...Συνολικά, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, έχουν κατατεθεί πάνω από 90 τέτοιες προτάσεις, με στόχο να επιφέρουν, έστω και την τελευταία στιγμή, αλλαγές σε νόμους που υποτίθεται ότι ψηφίστηκαν κατ' απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας, είτε για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, είτε για τη μείωση της γραφειοκρατίας, είτε για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Οι περισσότερες απορρίφθηκαν από τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος έχει ζητήσει από τους βουλευτές να εγκρίνουν μόνο σημαντικές αλλαγές στα μέτρα λιτότητας που θέλει να περάσουν πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.
Η πρακτική του «δούναι και λαβείν» στην Ελλάδα, συχνά για μια θέση στο Δημόσιο, επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, «είναι τόσο παλιά όσο και τα 400 χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, οπότε και εξελίχθηκε το συγκεκριμένο σύστημα. Αλλωστε, η ίδια η λέξη που χρησιμοποιείται για αυτήν την πρακτική είναι «ρουσφέτι», που σημαίνει «χάρη», και έχει τις ρίζες της στην τουρκική λέξη για τη δωροδοκία», γράφει η αρθρογράφος.
Το θέμα είναι πως όπως κι αν αποκαλείται, η πρακτική αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το τεράστιο σύστημα που συνέβαλε με τη σειρά του στη διόγκωση του ελληνικού χρέους...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112848701
_______________________________________________
αυτά γίνονται στη κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή της ..συνεργασίας, όμως ο γίγαντας πρωθυπουργός τα ..ανέστειλε!
γαμάτη και η 151η μέρα με Παπαδήμου
θα τον ξαναψηφίσω!
No comments:
Post a Comment