2.4.12

UBS: Τρεις μήνες περιθώριο να βρεθεί λύση για την κρίση της ευρωζώνης έδωσαν τα LTROs της ΕΚΤ

Τρεις μήνες "ανάσα" έδωσε στις αγορές το ένα τρισ. ευρώ που έριξε στις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω των τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο (LTROs), σύμφωνα με νέα ανάλυση της UBS, η οποία μάλιστα επισημαίνει ότι μετά από αυτό το διάστημα τα προβλήματα θα εμφανιστούν ακόμη πιο μεγάλα.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει να δείχνουν ποια κατεύθυνση θα πάρουν: Τα spread του κρατικού δανεισμού θα ξαναρχίσουν να αυξάνονται, η Ευρώπη θα ζητήσει όλο και περισσότερα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις ΗΠΑ, ακόμη και από τις αναδυόμενες αγορές (BRICs), ώστε να ενισχύσουν το τείχος προστασίας, οι απεργίες των εργαζομένων θα αυξάνονται, και η διαπραγμάτευση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών θα αναστέλεται εξαιτίας των "χαμηλών πτήσεων".
Σύμφωνα με τη UBS αυτό το τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, αφού η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα επιδεινωθεί εξαιτίας σημαντικών γεγονότων. Πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα που θα κρίνουν την πορεία των αγορών είναι:
4 Απριλίου: Συνεδρίαση ΕΚΤ
4 Απριλίου: Λήξη προθεσμίας για την υποβολή της προσφοράς για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο στο PSI
11 Απριλίου: Διακανονισμός των τίτλων του ελληνικού PSI
20 Απριλίου: Συνεδρίαση του G20
20-22 Απριλίου: Συνεδρίαση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας
22 Απριλίου: Γαλλικές εκλογές
23 Απριλίου: ΈΚθεση της Eurostat για την πορεία των χωρών - μελών της ευρωζώνης
30 Απριλίου: Λήξη προθεσμίας για την υποβολή των προσχεδίων των προϋπολογισμών των χωρών - μελών της ευρωζώνης
3 Μαΐου: Συνεδρίαση ΕΚΤ
6 Μαΐου: Πιθανή ημερομηνία ελληνικών εκλογών
13 Μαΐου: Εκλογές Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας
14 Μαΐου: Συνεδρίαση Eurogroup
15 Μαΐου: Συνεδρίαση Ecofin
18-19 Μαΐου: Συνεδρίαση G8
31 Μαΐου: Λήξη προθεσμίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών
31 Μαΐου: Δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο στην Ιρλανδία
Αρχές Ιουνίου: Λήξη προθεσμίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών
6 Ιουνίου: Συνεδρίαση ΕΚΤ
15 Ιουνίου: Τέταρτη αξιολόγηση της Πορτογαλίας
21 Ιουνίου: Συνεδρίαση Eurogroup
22 Ιουνίου: Συνεδρίαση Ecofin
28-29 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής
Ιούνιος-Ιούλιο: Πρώτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τη UBS αυτά τα γεγονότα θα αυξήσουν την μεταβλητότητα και την ανησυχία στις αγορές, ενώ το πιθανότερο είναι να κλιμακώσουν την κρίση χρέους η οποία δεν έχει βρει ακόμη τη λύση της.

Σημαντικά γεγονότα ανά χώρα

1.Ελλάδα

Η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, κόβωντας μέρος των δαπανών της ενισχύοντας τα έσοδα της, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμη εδώ, και αυτή η προοπτική είναι σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Ωστόσο, η UBS θεωρεί ότι η χώρα είναι αδύνατο να πετύχει τους στόχους της, καθώς η ύφεση επιδεινώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα προσαρμογής.
Η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι στραμμένη το καλοκαίρι, όταν και θα υπάρχει η πρώτη αξιολόγηση του δευτέρου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

2.Ισπανία

Η Ισπανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ανησυχιών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι στόχοι του ελλείμματος και του χρέους έχουν αρχίσει και εκτροχιάζονται επικίνδυνα. Την ίδια ώρα η δυσαρέσκεια των ανέργων και των φορολογούμενων αυξάνεται σημαντικά, δυασχεραίνοντας την κυβερνητική πολιτική να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

3.Πορτογαλία

Η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας θα είναι στα μέσα Ιουνίου. Ο κίνδυνος να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα αφού οι στόχοι δεν θα έχουν επιτευχθεί είναι μεγάλος, ενώ δεν αποκλείεται η χώρα να ζητήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας της, αφού παραμένει εκτός αγορών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην αγορά έχουν αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την Πορτογαλία να κάνει το δικό της PSI, ακολουθώντας τα βήματα της Ελλάδας, και εντείνοντας τις ανησυχίες αφού η Ελλάδα δεν θα είναι τελικά "ειδική περίπτωση".

4.Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για να περάσει επιπλέον μέτρα που θα μειώνουν το έλλειμμα στο 3% μέχρι 2013.
Αυτό μπορεί να σημάνει την αποδυνάμωση των ολλανδικών ομολόγων, σύμφωνα με τη UBS.

5.Γαλλία

Σύμφωνα με τη UBS, μπορεί οι περισσότεροι από τους αναλυτές να εστιάζουν στις γαλλικές εκλογές, ωστόσο η διαφαινόμενη εκλογή του Francois Hollande, δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη χώρα.
Οι κίνδυνοι βρίσκονται στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, οι οποίες αναμένονται στις 10 και 17 Ιουνίου, καθώς αναμένεται να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά έναντι των προεδρικών εκλογών.

http://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/40781-ubs-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B8%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-ltros-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%AD%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-2012

No comments: