30.8.12

Το Βερολίνο κινδυνεύει να βάλει αυτογκόλ

Διαφώνησαν ανοιχτά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Βερολίνο για το εάν ή όχι θα πρέπει να δοθεί τραπεζική άδεια στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης. «Ορισμένα πράγματα που δεν είναι εφικτά σήμερα μπορεί να είναι δυνατά αύριο» δήλωσε ο κ. Μόντι, αφού η κ. Μέρκελ απέκλεισε την παραχώρηση τραπεζικής άδειας στο ESM. Σε συνέντευξή του ο κ. Μόντι στην ιταλική Il Sole 24 Ore είχε ήδη δηλώσει ότι η άρνηση της Bundesbank να δώσει το πράσινο φως στην ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων θα αποδειχθεί για τη Γερμανία «αυτογκόλ». Το περιοδικό Der Spiegel επικρίνει τη σκληρή στάση της κ. Μέρκελ καθώς έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, η οποία απειλείται τώρα περισσότερο από την κατάρρευση του ευρώ και από μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/08/2012_493876



Ηθελε την Ιταλία στον μηχανισμό στήριξης

Την επιθυμία της Γερμανίας να εντάξει τόσο την Ιταλία όσο και την Ισπανία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ήδη από τον Ιούλιο αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Οπως γράφει στο άρθρο της, την επιθυμία αυτή μετέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο Παρίσι στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως «εμείς είμαστε ενάντιοι, καλό όμως είναι να γνωρίζετε ότι οι Γερμανοί μου λένε να ζητήσουν επισήμως βοήθεια η Ιταλία και η Ισπανία».
Τις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζεται, ο κ. Μόντι επανέλαβε κατηγορηματικά πως η χώρα του δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια, διαχωρίζοντας μάλιστα τη θέση της Ρώμης από εκείνη της Μαδρίτης. Χθες, τα ενθαρρυντικά σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για την Ιταλία και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μόντι να θέσει ξανά σε τροχιά την οικονομία «ίσως συνέβαλαν» -σύμφωνα με τους αναλυτές- στην ενίσχυση των κρατικών ομολόγων της χώρας και την πτώση απόδοσης των τίτλων διετούς διάρκειας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε άλλωστε 15 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 9 δισ. ευρώ. Η απόδοση των τελευταίων διαμορφώθηκε στο 1,585%, μειωμένη σχεδόν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα έναντι του 2,454% της προηγούμενης δημοπρασίας αντίστοιχων τίτλων, στις 27 Ιουλίου.
Οπως δήλωσε χθες ο κ. Μόντι μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις έπειτα από μερικά πρώτα θετικά αποτελέσματα». Η χθεσινή συνάντηση ήταν η τελευταία κατά σειρά στον πρόσφατο γύρο διπλωματικών επαφών στη γερμανική πρωτεύουσα. Ολες αυτές οι επαφές, πάντως, περιορίσθηκαν στα καλοπροαίρετα σχόλια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, χαρακτηρίσθηκαν όμως από αδράνεια, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να ενεργήσουν πριν διευθετηθούν τα κρίσιμα ζητήματα για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, πριν από τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ο κ. Μόντι δήλωσε ότι «η σημερινή διαμόρφωση των spread του κόστους δανεισμού δημιουργεί δυνατότητα πληθωρισμού στη Γερμανία, κάτι που πιστεύω πως ούτε η Βundesbank ούτε η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούν. Αν, όπως επιδιώκει η Βundesbank, εμποδιστεί η ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες του κόστους δανεισμού, από την πλευρά της Γερμανίας αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα».
Ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Μόντι, αλλά και μετά τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για ανάγκη χρήσης «έκτακτων μέτρων», που πυροδότησαν εικασίες για σχέδιο αγοράς ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, το ευρώ υποχώρησε έως και κατά 0,3% έναντι του δολαρίου.
Πορτογαλία Πάνω από 5% του ΑΕΠ, αντί του στόχου του 4,5%, είναι πιθανό να επιτρέψει η τρόικα να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας φέτος, όπως ζητεί η κυβέρνηση της Λισσαβώνας. Αυτό έγραψε χθες η πορτογαλική εφημερίδα Economico στην ηλεκτρονική σελίδα της, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και με την αιτιολογία ότι η χώρα έχει καταβάλει εντατικές προσπάθειες στο μέτωπο του εξωτερικού ελλείμματος.
Κάποιοι οικονομολόγοι εικάζουν ότι το πορτογαλικό έλλειμμα θα φθάσει ώς και το 6% το 2012, με τη χώρα να κινείται σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής ύφεσης και τη λιτότητα να ακυρώνει τις προσπάθειες εκπλήρωσης των στόχων του Μνημονίου. Η «ανάσα» που φέρεται έτοιμη να δώσει η τρόικα -κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται από χθες στην πρωτεύουσα προκειμένου να εξετάσει την πρόοδο της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ και να αποφανθεί αν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές σε ένα χρόνο από σήμερα- ίσως πάντως απομακρύνει προς το παρόν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100018_30/08/2012_493851

No comments: