31.8.12

Plan B της τρόικας για δόση - γέφυρα αντί των 31 δισ. ευρώ


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφωνία που ήταν φανερή από την προηγούμενη κάθοδο στην Αθήνα, τον Ιούλιο, παραμένει. Η ουσία της είναι ότι για να δοθεί η επόμενη δόση των 31 δις ευρώ πρέπει πέρα από θετική αξιολόγηση του Μνημονίου (λήψη των 11,5 δις ευρώ, των μέτρων του 2012 και κάποιων μεταρρυθμίσεων) να υπάρξει και θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την ίδια τη τρόικα: δηλαδή το 2020 να δείχνουν οι προβολές ότι «πέφτει» κάτω από το 120% του ΑΕΠ. Διαφορετικά τα λεφτά, ειδικά από το ΔΝΤ, δεν μπορούν να εκταμιευθούν.

Ωστόσο, για μία σειρά από λόγους η θετική αξιολόγηση του χρέους δεν έχει διασφαλιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, αλλά και στο Eurogroup της Κύπρου στις 14 Σεπτεμβρίου. Αν δεν υπάρξει σύγκλιση απόψεων, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, έχει προταθεί μία ενδιάμεση λύση: να μην γίνει ολοκληρωμένη επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά ένα ενδιάμεσο κείμενο που θα φέρει στα κρατικά ταμεία μία  δόση- γέφυρα από τα 31 δισ. ευρώ, έως ότου οι δανειστές... συμφωνήσουν.

Το ζήτημα προέκυψε καθώς τα νέα δεδομένα της ύφεσης, την χαμηλότερης απόδοσης των μέτρων, της αδυναμίας μαζικών αποκρατικοποιήσεων και της  πρότασης περί επιμήκυνσης του μνημονίου, αλλάζουν την πορεία ελλείμματος και χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ φέρεται πιο απαισιόδοξο υπολογίζοντας μεγαλύτερη ύφεση για πιο πολλά έτη και νέες πιέσεις σε έλλειμμα και χρέος. Ετσι, η έκθεση βιωσιμότητάς του φέρεται να μην πιάνει το στόχο του 120% του ΑΕΠ αν δεν υπάρξει νέα παρέμβαση στο χρέος.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κομισιόν φέρεται να είναι πιο «αισιόδοξη» για την πορεία της χώρας, αισιοδοξία που κάποιοι ερμηνεύουν  και ως προσπάθεια να «φανεί» βιώσιμο το χρέος και να δοθεί η δόση χωρίς άλλες παρεμβάσεις για τις οποίες τα κράτη μέλη είναι ανέτοιμα.

Το σενάριο της «ενδιάμεσης» έκθεσης και δόσης, έχει και  άλλα πλεονεκτήματα για  όσους το προτείνουν: η μεν ΕΕ δεν δίδει πολλά λεφτά πιέζοντας τη κυβέρνηση για «έργα» που ακόμη δεν έχει δει σε διαρθρωτικό επίπεδο, η δε κυβέρνηση δεν αναγκάζεται να  παραδεχθεί τα νέα «δημοσιονομικά κενά»  του μνημονίου, με τα πρώτα στοιχεία να κάνουν λόγο για 3,5- 8,5 δισ. ευρώ πέραν των 11,5 δισ. ευρώ...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1601768

No comments: