29.8.12

Το σχέδιο για ενίσχυση επενδύσεων… a la carte - Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Στοχευμένες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχος των αλλαγών που επεξεργάζεται το επιτελείο του και τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα (περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου) είναι η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού - επενδυτικού περιβάλλοντος σε μια άκρως «εχθρική» αγορά, η οποία έχει στερέψει από ρευστότητα.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν την «εξατομίκευση» των εργαλείων προς τους επενδυτές, ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος του επενδυτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και επιδότηση επιτοκίων ώστε ο επενδυτής να μπορεί να επιλέγει ό,τι τον εξυπηρετεί για να προχωρήσει την επένδυσή του.

Παράλληλα, στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για μεγαλύτερη αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο των επενδύσεων, ώστε να εξασφαλιστεί περισσότερη ταχύτητα και διαφάνεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι η διευκόλυνση της κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων. Για τις μεγάλες επενδύσεις φέρεται να εξετάζεται η δυνατότητα να δοθούν σημαντικά κλιμακωτά φορολογικά κίνητρα, ακόμη και προκαθορισμένου ύψους φοροαπαλλαγή, η οποία θα ξεκινά από το πρώτο έτος.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται γι' αυτούς που επιλέγουν τη λύση της επιδότησης να υπάρξει πλαφόν μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό και από εκεί και πάνω να δίνονται φορολογικά κίνητρα.

Επιδοτήσεις για τους μικρούς
Σε ό,τι αφορά τη λύση των επιδοτήσεων, εκτιμάται ότι θα στραφούν κυρίως στα μικρά επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν αδυναμία πρόσβασης σε ζεστό χρήμα και κατ’ επέκταση σημαντική ανάγκη για ρευστότητα. Σε όσους επιλέξουν τη λύση της επιχορήγησης, για να μπορεί να γίνεται ουσιαστικότερος έλεγχος, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει ότι αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι με τα νέα δεδομένα η κατάθεση των επιχειρηματικών σχεδίων θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (όχι σε συγκεκριμένες περιόδους όπως ισχύει σήμερα), ενώ εξετάζονται αλλαγές ακόμη και για τις αιτήσεις «θεραπείας».

Οι Ειδικές Οικονομικές ΖώνεςΗ θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών είναι συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για ζώνες με ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η θεσμοθέτησή τους και η δημιουργία τους έχει προκαλέσει ήδη ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η ελληνική πλευρά προχωρά σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και την Επιτροπή, προκειμένου να παράσχουν την πολιτική τους στήριξη για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, σημειώνοντας «πως θα χρειαστεί να δώσουμε μία πολύ σκληρή μάχη για να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι». Επισήμανε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, όπως είπε χθες ο υπουργός, έχει αναθέσει στο Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η θεσμοθέτηση των ΕΟΖ, οι οποίες μπορεί να είναι θεματικές για επιμέρους τομείς της οικονομίας, είναι συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/721691/Article.aspx

No comments: