29.8.12

Merkel: Επίσκεψη στην Κίνα με βαριά ατζέντα

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες κι για έκτη φορά από τότε που ανέλαβε την γερμανική καγκελαρία, η Angela Merkel επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Κίνα με βασικό στόχο να πείσει το Πεκίνο για την σταθερότητα της ευρωζώνης. Η γερμανική αποστολή είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Επτά υπουργοί συνοδεύουν την κα. Merkel όπως και 20 στελέχη επιχειρήσεων εκ των οποίων η EADS, η Siemens και η Volkswagen.
Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao θα ξεναγήσει τη γερμανίδα καγκελάριο στην Απαγορευμένη Πόλη και στη συνέχεια θα μεταβούν με τρένο υψηλής ταχύτητας στην πατρίδα του, την πόλη Τιαντζίν για να επισκεφθούν εργοστάσιο της Airbus όπου ενδέχεται να υπογραφεί και η συμφωνία – μαμούθ για την παραγγελία 100 αεροσκαφών. Το βράδυ της Πέμπτης, η κα. Merkel θα δειπνήσει με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, τον υπουργό Οικονομικών και των επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας.

Βασικός της στόχος είναι το μέλλον της ευρωζώνης. «Πρέπει να πείσουμε την Κίνα, όπως και άλλους επενδυτές, ότι οι επενδύσεις στην ευρωζώνη είναι σταθερές και ασφαλείς» δήλωσε σύμβουλος της Angela Merkel στο πρακτορείο Reuters. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιχειρήσει να πείσει τους Κινέζους αξιωματούχους να τοποθετηθούν σε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Το θέμα της διακύμανσης του γιουάν δεν αποκλείεται επίσης να τεθεί επί τάπητος.

Επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχους η WSJ σημειώνει ότι η Κίνα εμφανίζεται επιφυλακτική στην προοπτική νέων επενδύσεων στην Ευρωζώνη καθώς υποχρεώθηκε να υποστεί ζημιές στα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το περασμένο έτος. "Πιέζουμε για περαιτέρω κινεζική συμμετοχή", δήλωσε ο αξιωματούχος. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/721753/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: