30.8.12

Μνημόνιο στις ισπανικές περιφέρειες που ενισχύονται από τη Μαδρίτη


Πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν στις περικοπές

Reuters, Bloomberg

Το ήμισυ των κονδυλίων από το ισπανικό ταμείο διάσωσης των περιφερειών πρόκειται να διοχετευθεί στην Καταλωνία, τη Βαλένθια και τη Μούρθια, με τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας να επιδεινώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίζ ντε Γκίντος, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν συζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας ως αντάλλαγμα αγοράς κρατικών ομολόγων της από την ΕΚΤ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι το πλαίσιο λειτουργίας της ισπανικής «κακής τράπεζας» θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, μια εξέλιξη που θα δώσει, τουλάχιστον, λύση στην τραπεζική κρίση της χώρας.
Οι πολιτικές εντάσεις είναι πλέον ορατές στο εσωτερικό της Ισπανίας. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται ερωτήματα για τη δυνατότητα της Μαδρίτης να φέρει εις πέρας μεγάλες αλλά και αναγκαίες περικοπές στις 17 περιφέρειες, ώστε να καταφέρει να δαμάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κονδύλια από το ταμείο διάσωσης των περιφερειών πρόκειται να μειωθούν κατά 50% από τα 18 δισ. ευρώ, μόλις κατανεμηθούν τα αναγκαία κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Καταλωνίας, της Βαλένθια και της Μούρθια. Μόνο το πακέτο διάσωσης της Καταλωνίας ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, με την τοπική κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί όρους στη διαχείριση του προϋπολογισμού της ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια.
Από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι περιφέρειες που δέχονται οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να «μπαίνουν σε μνημόνιο». Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει μεταθέσει στις περιφέρειες το 70% των περικοπών στον προϋπολογισμό του 2012 και το 44% το 2013, μια απόφαση που εύλογα πυροδοτεί τριβές στις σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και των περιφερειών.
Η Μαδρίτη τονίζει, από τη μια πλευρά, ότι οι αυξημένες δαπάνες των περιφερειών οδήγησαν στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011 στο 8,9% του ΑΕΠ. Υποχρεούται, παράλληλα, να μειώσει το έλλειμμα στο 6,2% μέχρι τα τέλη του 2012, όπως έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία καλείται να φέρει εις πέρας σκληρά μέτρα λιτότητας όταν βαθαίνει η ύφεση.
«Είναι μια εξαιρετική, σημαντική στιγμή για την οικονομία και απαιτείται πολιτική σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλικίας και μέλος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Νούνεθ Φέιχο. Ετσι, θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα οι τοπικές εκλογές σε δύο περιφέρειες της βόρειας Ισπανίας, τη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές στην εφαρμογή του τέταρτου πακέτου περικοπών της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.
Ο κ. Φέιχο ανακοίνωσε ότι οι τοπικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και όχι τον Μάρτιο του 2013. Μια εβδομάδα πριν, η κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων ανήγγειλε αντίστοιχες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, ενώ η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην οικονομία δεν αποσκοπούν στη διασφάλιση ψήφων αλλά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/08/2012_493852

No comments: