29.8.12

Ολλανδοί σε Στουρνάρα: Πάρτε όλα τα λεφτά νωρίτερα, μη μιλάτε για παραπάνω

Μια ρηξικέλευθη πρόταση για εμπροσθοβαρή πληρωμή των επόμενων δόσεων από το δεύτερο πακέτο στήριξης έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπεν Κνάπεν, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη σύσκεψη καταγράφηκε ο έντονος σκεπτικισμός των Ολλανδών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και συνολικά στην Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για χρονική επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, εφόσον αυτό συνοδεύεται από πρόσθετες ανάγκες χρηματοδοτήσεων.

Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι δεν θέτει αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι Ολλανδοί πρότειναν εμπροσθοβαρή καταβολή των επόμενων δόσεων του ισχύοντος πακέτου (περισσότερα από 50 δισ. ευρώ), γεγονός το οποίο θα συνέβαλε στην αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία δίνοντας σημαντική χείρα βοηθείας στις προσπάθειες επιστροφής σε τροχιά ανάκαμψης.

Πρακτικά, αυτό θα σήμαινε ότι τα 50 δισ. ευρώ, αντί να κατανεμηθούν στην τριετία 2013-2015, θα μπορούσαν να καταβληθούν ταχύτερα, δίνοντας ανάσα στην οικονομία. Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, οι οποίες έχουν φτάσει τα 7 δισ. ευρώ, θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει να ξεπληρώνονται, αλλά οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων έχουν συμβάλει στη διόγκωση του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά.

Οι προτάσεις των Ολλανδών θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και υπό το πρίσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στις 12 Σεπτεμβρίου στη χώρα. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/721859/Article.aspx

__________________________________________________

οι Ολλανδοί είναι ξύπνια παληκάρια, τι να έχουν βάλει στο μάτι άραγε;

No comments: