30.8.12

Ο διχασμός των Γερμανών λύνει τα χέρια του κ. Ντράγκι - Μάριο Ντράγκι: Η λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι να γίνει ΗΠΑ

Reuters
Επιτέλους ελεύθερος. Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της θητείας του – που δεν είναι άλλη από το σχέδιο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Δεν θα συναντήσει ενωμένους τους Γερμανούς πολέμιους του σχεδίου στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα. Και το γεγονός αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία του σχεδίου, ενώ σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα δώσει στον κ. Μάριο Ντράγκι μεγαλύτερη ελευθερία στη διοίκηση της ΕΚΤ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ έχει ήδη προσφέρει τη συγκρατημένη στήριξή της στην πρόταση του κ. Ντράγκι για την αγορά βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων χωρών για τις οποίες οι αποδόσεις είναι υψηλές, με αντάλλαγμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική ορθότητα.
Ο Γερμανός Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ακολουθεί την ίδια γραμμή.
Oμως, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο έτερος Γερμανός μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αντιτάσσεται στην αγορά ομολόγων, με το επιχείρημα ότι προσεγγίζει υπερβολικά ως μέθοδος τη νομισματική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Σαφώς, η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank δεν έχουν υιοθετήσει ποτέ κοινή γραμμή. Eχουν διαφορετικές στρατηγικές και διαφορετικά συμφέροντα.
Oμως η κυρία Μέρκελ -έστω κι αν το έπραξε αφού πρώτα αποφάσισε ότι το ευρώ αξίζει να διασωθεί- αποδείχθηκε εξαιρετικά ευέλικτη για κάθε σχέδιο που δεν θα απαιτούσε υπερβολικά περισσότερα χρήματα και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιό της. Ο κ. Ασμουσεν, πρέπει να σημειώσουμε, δεν προέρχεται από τη Bundesbank.
Ο κ. Βάιντμαν, από την άλλη, παίζει τον ρόλο του – επαναδιαβεβαιώνοντας την ανεξαρτησία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έστω και με τίμημα τις σοβαρές αναταράξεις της αγοράς.
Για το σχέδιο αγοράς ομολόγων του κ. Ντράγκι, επιχειρεί επίσης με ελιγμούς να βρεθεί στη θέση τού πάση θυσία νικητή. Αν αποτύχει το σχέδιο, τότε «αυτός τα έλεγε». Αν επιτύχει, αυτό θα είναι επειδή ο ίδιος επέμεινε σε κάθε λογής προϋποθέσεις και δικλίδες ασφαλείας. Η στήριξη του σχεδίου από τον κ. Ασμουσεν είναι σημαντική γιατί υποβαθμίζει την αντίδραση του κ. Βάιντμαν σε απλώς «άλλη μια γνώμη» και όχι στη στάση που υιοθετεί επισήμως το σημαντικότερο μέλος της Ευρωζώνης.
Δέκα μήνες αργότερα, ο Μάριο Ντράγκι μοιάζει να πραγματοποιεί το άλμα του.
Από εδώ και στο εξής, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα φέρει τη σφραγίδα του.
Τώρα θα πρέπει να μετατρέψει ένα πολιτικό πραξικόπημα σε οικονομική επιτυχία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/08/2012_493844


Μάριο Ντράγκι: Η λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι να γίνει ΗΠΑ

Bloomberg, Reuters

Η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων «εξαιρετικού χαρακτήρα», τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί σήμερα, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πρόθεση της ΕΚΤ για την επαναδραστηριοποίηση του προγράμματος αγορών ομολόγων της προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις εντός Ευρωζώνης. «Πολλοί ανησυχούν για την πορεία της Ευρώπης, ωστόσο οι λύσεις που προτείνονται δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές», συμπληρώνει ο κ. Ντράγκι. «Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για λύσεις δύο άκρων, δηλαδή είτε να πάμε πίσω στο παρελθόν είτε να κινηθούμε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η απάντησή μου είναι ότι για να έχουμε ένα σταθερό ευρώ δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των δύο άκρων». Παράλληλα, απάντησε στην αυστηρή κριτική που είχε δεχθεί από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης την ευθύνη που έχει σαν μία άγκυρα του νομισματικής ένωσης. «Η αιτία της επιτυχίας της Γερμανίας είναι η βαθιά ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες. Για να συνεχιστεί να ευημερεί, όμως, οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, εντός μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης», σημειώνει ο κ. Ντράγκι. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank είχε παρομοιάσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με «ναρκωτικό» που θα μπορούσε ενδεχομένως να «εθίσει» τα κράτη.
Στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί λίγο πριν από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Sole 24 Ore, τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο των spreads συνιστά «σοβαρό πρόβλημα» τόσο για την Ιταλία όσο και τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά. «Το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως είναι και η επιθυμία της Bundesbank, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να αμβλύνει τις ανισορροπίες, μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αυτογκόλ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μόντι.
Παράλληλα, επισήμανε ότι μία παρέμβαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού στη Γερμανία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/08/2012_493850

No comments: