30.8.12

ΤΤ

Η τρόικα θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα ο βασικός μέτοχος του Τ.Τ., το ελληνικό δημόσιο, θα της παρουσιάσει τις εναλλακτικές προτάσεις που θα αφορούν την τύχη της τράπεζας.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισήμαναν στο Euro2day.gr ότι «οι συζητήσεις μεταξύ τρόικας - ελληνικού δημοσίου - Τράπεζας της Ελλάδος και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχετικά με τους τρόπους ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τον τρόπο πώλησης του Τ.Τ. θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει -όπως και στην περίπτωση της ΑΤΕbank- ότι το Τ.Τ. με βάση τις ζημίες που έχει υποστεί από το PSI, και δεδομένου ότι 35% του ενεργητικού του ήταν τίτλοι του ελληνικού δημοσίου, δεν είναι βιώσιμο και δεν έχει αποκλείσει να ακολουθηθεί το πρότυπο της ΑΤΕ και γι' αυτό, δηλαδή να σπάσει σε δύο κομμάτια.

Η ελληνική πλευρά, το ελληνικό δημόσιο, προτείνει μεταξύ άλλων την ανακεφαλαιοποίησή του μέσα από το ΤΧΣ με κεφάλαια που έχουν υπολογιστεί στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο για να προχωρήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει το ΤΧΣ να αποκτήσει κονδύλια, δηλαδή η Ελλάδα να εκταμιεύσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και εν συνεχεία να προκηρυχθεί διαγωνισμός πώλησής του.

Κατόπιν αυτού, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι κρίσιμες, με σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς σε κυβερνητικό επίπεδο, για πολιτικούς λόγους, θα προτιμούσαν το Τ.Τ. να ιδιωτικοποιηθεί και όχι να σπάσει σε δύο κομμάτια, όπως η ΑΤΕ.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, σχολιάζοντας τη σημερινή συμπεριφορά της μετοχής του Τ.Τ. αλλά και τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι το Τ.Τ. «δεν είναι βιώσιμο», εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί η τρόικα ώστε η τράπεζα να μην σπάσει σε «καλή» και σε «κακή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες οι αρμόδιες αρχές θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με τους υποψήφιους μνηστήρες του Τ.Τ., οι οποίοι δεν θα αγόραζαν την τράπεζα χωρίς προηγουμένως να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί.


Aδυναμία έγκαιρης δημοσίευσης ισολογισμού και αναστολή διαπραγμάτευσης

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοινώνει ότι η δημοσίευση της «Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011», εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από σήμερα 30 Αυγούστου 2012, διότι κατόπιν απάντησης σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε, στις 12:53 μ.μ., ότι δεν θα προβεί στη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2011 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της εταιρίας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/722113/Article.aspx

Παρακολουθεί κανείς από τους αρμόδιους τι γίνεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; «Καρφωμένη» στο -29,71% η μετοχή του Τ.Τ., καθώς μεγάλο μέρος της «μαρίδας» φέρεται να πετά τα χαρτιά από το παράθυρο.

Φοβούμενοι, υποθέτουμε, το προηγούμενο της ΑΤΕbank, που βρήκε μερικές εκατοντάδες μετόχων και μικροεπενδυτών με «χαρτιά ταπετσαρίας» για… το σαλόνι του σπιτιού τους.

Το σημερινό 30άρι του Τ.Τ. έχει προηγούμενο, όπως εύκολα φαίνεται από το διάγραμμα της μετοχής.

Προδιαγεγραμμένη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πορεία και της τράπεζας και κατ’ επέκταση της μετοχής σε βάρος, φοβούμεθα, εκατοντάδων μικροεπενδυτών.

Το ερώτημά μας εύλογο, εάν όλα αυτά παρακολουθούνται από τους αρμόδιους τη στιγμή όπου στο ετήσιο διάγραμμα της μετοχής αποτυπώνεται όλο αυτό το «παιχνίδι».

Χρηματιστηριακή πηγή επιμένει πως στα σημερινά ελάχιστα υπάρχει αγοραστής. Άλλες ισχυρίζονται πως έχουμε ακόμη ένα ξεφόρτωμα σε βάρος μικροεπενδυτών στα «πρότυπα» της ΑΤΕbank.

Το πιο ανησυχητικό, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως ουδείς αισθάνεται έστω την ηθική ανάγκη να αιτιολογηθεί για όσα συμβαίνουν στο ταμπλό.


ΥΓ.: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του Τ.Τ. προχώρησαν οι αρμόδιοι.

Όταν είχαν ΗΔΗ αλλάξει χέρια 1.240.669 μετοχές (αξίας 208.432 ευρώ) και μετά από σχεδόν 2,5 ώρες συνεδρίασης.

Και όταν μάλιστα υπήρχε το προηγούμενο  πάθημα της 31ης/7.

Ενίοτε το κάλλιο αργά παρά ποτέ ΔΕΝ είναι αρκετό. Όταν μάλιστα έχουν χαθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε βάρος μικρομετόχων, μικροεπενδυτών και όσων δεν έχουν επαρκή κι έγκαιρη ή εκ των έσω πληροφόρηση.

No comments: