16.3.09

Τοξική «φούσκα» 5 τρισ. ευρώ στις πιστωτικές κάρτες

Αυτή η κρίση μοιάζει με ραντεβού στα τυφλά - με τον τρόμο! Οπως εύστοχα επισήμανε ο Μάρτιν Γουλφ στους Financial Times (ολόκληρο το άρθρο του δημοσιεύεται σήμερα στο ειδικό ένθετο της «Η»).
Καθώς η χρονική διάρκεια της ύφεσης μεγαλώνει, τα πλήγματα στην πραγματική οικονομία πληθαίνουν και οι θέσεις εργασίας που χάνονται πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση και επιτακτική ανάγκη από ρευστό για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και τις ανειλημμένες (δανειακές) υποχρεώσεις τους. Ετσι, καταφεύγουν στο πλαστικό χρήμα - είτε κάνοντας συνεχείς αναλήψεις είτε «πληρώνοντας» τις αγορές τους με τις πιστωτικές κάρτες.
Φυσικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία μιας ακόμη δεξαμενής «τοξικών στοιχείων» στην αγορά.
Σήμερα, είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πόσα από αυτά τα χρήματα -που ισοδυναμούν με το πακέτο του Ομπάμα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας- αφορούν καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τακτικά τις δόσεις τους.
Λήψη μέτρων
Επειδή, όμως, «όποιος έχει καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι», οι υπεύθυνοι έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέτρα, ενεργώντας προληπτικά προς δύο ταυτόχρονα κατευθύνσεις.
Η πρώτη αφορά τον δραστικό περιορισμό των πιστωτικών ορίων, με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω έκθεσης σε κινδύνους. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι ότι, μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, οι ανοιχτές πιστώσεις για τους κατόχους καρτών μειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά 500 δισ. δολάρια, ενώ η Γουίτνεϊ εκτιμά ότι, εντός του 2009, το ποσό αυτό θα έχει γίνει 2 τρισ. για να φτάσει τα 2,7 ως το τέλος του 2010. Με άλλα λόγια, οι διαθέσιμες πιστώσεις θα μειωθούν κατά 50% και πλέον, περιορίζοντας τους κινδύνους για τους πιστωτές, αλλά δυσκολεύοντας αφάνταστα τη ζωή των δανειοληπτών.
Προσφορές
Οσο για τη δεύτερη κατεύθυνση, έχει να κάνει με τις προσφορές που γίνονται προς τις θεωρούμενες ως επικίνδυνες κατηγορίες δανειοληπτών, προκειμένου να δελεαστούν και να κλείσουν τις οφειλές τους, με μπόνους. Για παράδειγμα, πριν από τρεις εβδομάδες, στις 23 Φεβρουαρίου, η American Express ανακοίνωσε ότι χαρίζει 300 δολάρια προς όλους τους πελάτες της που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», αρκεί να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Αλλες εταιρείες προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά τα επιτόκια και τη μεταφορά των χρεών, διπλασιάζοντας τον χρόνο αποπληρωμής -κάτι που μειώνει την μηνιαία δόση και ελαφρύνει τους προϋπολογισμούς των πελατών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Οι υπεύθυνοι ίσως καταφέρουν, με τον τρόπο αυτό, να μην φουσκώσει περισσότερο αυτή η επικίνδυνη «φούσκα». Το εάν και κατά πόσο, όμως, θα αποτρέψουν το σκάσιμό της, είναι εξαιρετικά αμφίβολο...
Πιστωτικό κραχ
«Οι πιστωτικές κάρτες είναι το νέο πιστωτικό κραχ», τιτλοφορούνταν το άρθρο που έγραψε στη Wall Street Journal, την Τετάρτη, της Μέρεντιθ Γουίτνεϊ. Η γνωστή αναλύτρια αποτιμά τη συνολική αξία των διαθέσιμων μέσω καρτών πιστώσεων στις ΗΠΑ σε 5 τρισ. δολάρια, από τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν ήδη «τραβήξει» και αξιοποιήσει τουλάχιστον τα 800 δισ. Το ποσό αυτό, βεβαίως, δεν αντιπροσωπεύει παρά το 7%-8% του συνολικού χρέους των Αμερικανών στα στεγαστικά δάνεια.
Ωστόσο, επειδή το σύστημα έχει ήδη καταπονηθεί πολύ, αλλά και εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν οι χρήστες πιστωτικών καρτών, η έγκαιρη και σωστή διαχείριση αυτού του προβλήματος αποκτά μεγάλη σημασία.
Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για ολόκληρο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, όπου η ΕΚΤ προσδιορίζει τον αριθμό των καρτών σε πάνω από 400 εκατομμύρια, μέσω των οποίων γίνονται κάθε χρόνο περισσότερες από 12 δισεκατομμύρια πράξεις, εκτός των 6 δισ. που αφορούν αναλήψεις μετρητών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=6247110

No comments: