ΔΗΚΤΗΣ
Συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια είχε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που είχε ανακοινώσει την προηγουμένη. Επίσης, ήθελε να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν αυτά τα μέτρα να επηρεάσουν το τελικό κείμενο των συστάσεων που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη. Κύκλοι της Κομισιόν σημειώνουν ότι κάποια από αυτά είναι συμβατά με τις συστάσεις. Κάποια άλλα όμως όχι. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το πάγωμα των μισθών και η εξαγγελία για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά. Οποιοδήποτε εφάπαξ μέτρο είναι εκτός προδιαγραφών.
Καταπληκτικά!
Οι εγχώριοι οικονόμοι κατάφεραν η έκτακτη εισφορά, που αγγίζει ΜΟΝΟ μεγάλα εισοδήματα, να γίνει το θέμα προστριβής με τη Κομισιόν.
Λαμπρά!
Εάν θέλουν να κάνουν μόνιμη την έκτακτη εισφορά, ας ανεβάσουν τους φορολογικούς συντελεστές:
α. των εταιρειών, στο 40% που ήταν - έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από εφοριακούς, ΥπΕΕ κλπ.
β. των φυσικών προσώπων,
25% μέχρι 25,000 - 30% έως 30,000 - 40% έως 50,000 - 50% από εκεί και πάνω
αφορολόγητο στις 15,000
[βεβαίως, το πιο πιθανό είναι να συμβεί το αντίθετο: οι εταιρείες να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των μισθών,
όμως μπορεί και οι καταναλωτές να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εάν δεν ξοδέψουν]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Σε ένα περιβάλλον μείωσης κερδών δεν νομίζω η αύξηση των φορολογικών συντελεστών να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει και έπρεπε να γίνει τόσα χρόνια είναι η σημαντικότατη μείωση των δαπανών του δημοσίου (που πάει πολύ παραπέρα από το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων) και φυσικά πάταξη της φοροδιαφυγής με τον πιο αμείληκτο τρόπο.
Αλλά φυσικά σε ένα κράτος που οι πολιτικοί του κατά πλειοψηφία είναι οικονομικά αγράμματοι και επιπλέον υπολογίζουν μοιωπικά το βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος από το μακροχρόνιο συμφέρον των ίδιων και του δημοσίου δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Και το χειρότερο είναι ότι εάν η παγκόσμια κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα η χώρα, υπό αυτές τις συνθήκες, θα συρθεί στη χρεωκοπία...
sterk διαφωνώ! Αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα αυτοί είναι που πρέπει να φορολογηθούν. Άλλωστε το 1 ευρώ για έναν που παίρνει 1000 ευρώ δεν είναι το ίδιο με το 1 ευρώ για έναν που βγάζει 5000 ευρώ. Άλλωστε υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως η αύξηση του εισοδήματος πάνω από ένα όριο δεν συνεπάγεται και αύξηση της ευτυχίας. Άρα σωστά αυτά που λες για την φοροδιαφυγή αλλά εάν δεν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές δεν γίνεται τίποτα..
Ο Ρούσβελτ είχε αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές μέχρι το 70% ! Ξέρεις ποιος τους επανέφερε στο 30% ? Ο Ρήγκαν και η Θάτσερ..
Γιάννης
sterk
η μείωση κερδών προέρχεται κατά κύριο λόγο την αδυναμία των φτωχών να καταναλώσουν...
(πρώτα οι αυξήσεις των μισθωτών έγιναν μικρότερες του πληθωρισμού, και μετά έγιναν δάνεια και τόκοι... τώρα τελείωσαν και τα δύο..)
ας τους δώσουν χρήματα ώστε και να καταναλώσουν και να βγάλουν κέρδη οι (μονο-πολυ-εθνικές) εταιρείες
Γιάννη
ο τρόπος σκέψης σου είναι ίδιος με τον δίκο μου, όπως το θέτεις
είμαι υπέρ Κέυνς και Ρούσβελτ, θα προτιμούσα όχι Γ'ΠΠ
στα τέλη '60ς ο οριακός συντελεστής μεταβίβασης ακινήτου (γονική παροχή) ήταν στο 90%
σωστά, όλα τα τωρινά ξεκίνησαν από τον (ηθοποιό) Ρήγκαν
Post a Comment