Μέτρα-σοκ ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, επικαλούμενη την ανάγκη δραστικής μείωσης των δαπανών του Δημοσίου και την οικονομική κρίση.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μηδενικές αυξήσεις ή εφάπαξ επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους, κλιμακωτό «κεφαλικό φόρο» για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και πάγωμα επιδομάτων, από τα οποία η κυβέρνηση ελπίζει να εξοικονομήσει 350 εκατ. ευρώ.
0% σε 478.000 υπαλλήλους
Δεν θα δοθεί αύξηση το 2009 στους δημοσίους υπαλλήλους με μεικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής,
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 478.000 δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται με 1.700 ευρώ και άνω.
Το ίδιο -μηδενικές δηλαδή αυξήσεις- ισχύει και για τους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια όπως δικαστικοί, βουλευτές γιατροί, για τους οποίους πρόσφατα θεσπίστηκε νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, παγώνουν για το 2009 τα πάσης φύσεως επιδόματα που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες.
Επιδόματα αντί αυξήσεων
Για τους μισθωτούς των οποίων οι μικτές αποδοχές ανέρχονται έως τα 1.500 ευρώ μηναίως -εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής- θα λάβουν εφάπαξ αφορολόγητο έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Το επίδομα αυτό περιορίζεται στα 300 ευρώ για όσους οι μικτές αποδοχές φτάνουν τα έως τα 1.700 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις μικτές αποδοχές στις 31 Δεκεμβρίου 2008.
Για τους συνταξιούχους του Δημoσίου ισχύει ανάλογη ρύθμιση: Σε όσους συνταξιούχους που λαμβάνουν βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ, θα δοθεί έκτακτο αφορολόγητο (και χωρίς κρατήσεις) βοήθημα 500 ευρώ. Επίδομα 300 ευρώ θα λάβουν όσοι παίρνουν βασική σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.
Μαχαίρι μπαίνει και στις προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων το 2009, οι οποίες θα περιοριστούν σε 12.000. Επισημαίνεται ότι το 2008 αποχώρησαν περίπου 21.500 δημόσιοι υπάλληλοι.
* Η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο από το 2010, ώστε «ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη
δημόσια υπηρεσία που εργάζονται».
«Κεφαλικός φόρος»
Την ίδια ώρα επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1.000 ευρώ στους πολίτες που δήλωσαν το 2008 (εισοδήματα 2007) συνολικό ατομικό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ. Η εισφορά φθάνει τα 2.000 ευρώ για εισοδήματα 80.000 έως 100.000 ευρώ, 3.000 από 100.000 έως 150.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για όσους δήλωσαν πάνω από 150.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι δεν ακυρώνεται η πολιτική σταδιακής μείωσης της άμεσης φορολογίας.
Παράλληλα, επιβάλλεται κάθε μήνα για το 2009 συμβολική κράτηση 5% στο βασικό μισθό των βουλευτών, η οποία θα αποδοθεί για ενίσχυση πόρων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι παραμένει ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,7% φέτος, ενώ ερωτηθείς εάν θα ληφθούν και άλλα μέτρα εντός του έτους, δεν το απέκλεισε: «Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ».
Τα κριτήρια του ΕΚΑΣ
Επίσης, διευρύνονται τα υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν το ΕΚΑΣ: δηλαδή, ατομικά εισοδήματα από συντάξεις, βοηθήματα, μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα, οικογενειακό εισόδημα.
Ταυτόχρονα, καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, που προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα. Έτσι, όταν αυξάνονται οριακά τα εισοδήματα, το ΕΚΑΣ δεν θα διακόπτεται, όπως γινόταν έως σήμερα.
«Δύσκολες αποφάσεις»
«Οι αποφάσεις που σήμερα ανακοινώνουμε είναι ασφαλώς δύσκολες, πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουν πως βιώνουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Μόνο μια είναι η υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική, να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του δημοσίου, άλλη λύση, μόνιμη δεν υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
Νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε τις αποφάσεις «σαφώς δυσάρεστες», πρόσθεσε όμως ότι «η προσπάθεια είναι να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες».
«Με εισήγηση του υπουργού Οικονομίας πήραμε αποφάσεις για την εισοδηματική πολιτική στον δημόσιο τομέα. Οι αποφάσεις αυτές είναι αντίστοιχες, ανάλογες με την οικονομική συγκυρία» είπε ο κ. Σουφλιάς.
«Είναι δυσάρεστες, αλλά όμως η προσπάθεια ήταν να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες, να συμμετέχουν όλοι σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανάλογα με το εισόδημά τους», πρόσθεσε.
No comments:
Post a Comment