Με την επιτήρηση να θεωρείται πλέον δεδομένη, αφού η κυβέρνηση περιμένει απλώς την τυπική ανακοίνωση της Κομισιόν, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει και στη «λογιστική» μείωση του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστά του ΑΕΠ.
Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται ως «φάρσα», καθώς το 2006 που είχε γίνει η προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία βρισκόταν και πάλι υπό καθεστώς επιτήρησης από τις Βρυξέλλες, ενώ είχαν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα, με την Κομισιόν να αμφισβητεί τα στοιχεία των ελληνικών αρχών που της είχαν δοθεί τότε. Μέσα στον Απρίλιο, η ΕΣΥΕ θα ενημερώσει και επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI Committee) ότι η Ελλάδα ξεκινάει τις διαδικασίες αναθεώρησης του ΑΕΠ της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η προεργασία έχει ήδη αρχίσει. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι έως τα τέλη του 2009, η Ελλάδα να έχει υποβάλει στην Κομισιόν τα στοιχεία για τη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ της, με απώτερο σκοπό τα νέα στοιχεία να ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Ωστόσο, αυτή τη φορά η ΕΣΥΕ θα επιδιώξει μια πιο στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), για να αποφευχθούν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει την προηγούμενη φορά. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη αναθεώρηση, η κυβέρνηση είχε καταλήξει στο ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφτανε στο 25,7%, με την Κομισιόν όμως να εγκρίνει τελικά μόνο το 9,6%.
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις περί του ποσοστού που θα ανέλθει η νέα αναθεώρηση. Το έτος βάσης είναι το 2005 και αναμένεται να γίνουν νέες μελέτες από την ΕΣΥΕ που θα καταγράφουν μεταξύ άλλων το ύψος της παραοικονομίας και των παράνομων δραστηριοτήτων, της μη καταγεγραμμένης απασχόλησης και των μη καταγεγραμμένων δραστηριοτήτων.
Οποιο και να είναι όμως το τελικό ποσοστό αναθεώρησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λειτουργήσει θετικά στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Οπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα κληθεί να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ της μέχρι το 2010.
Μόλις το ΑΕΠ αυξηθεί, ταυτόχρονα θα μειωθεί και το έλλειμμα, δίνοντας τεχνητή λύση στην κυβέρνηση που προβλέπει ότι το έλλειμμα το 2010 θα διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ.
Βέβαια, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι με την αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν λύνονται ουσιαστικά τα προβλήματα, καθώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τέτοιου είδους κινήσεις. Αυτό γιατί μπορεί να γίνεται «λογιστική» μείωση του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστά του ΑΕΠ, όμως τα πραγματικά δημοσιονομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα σταματήσουν να υφίστανται, αντιθέτως θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών. Πάντως, η αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται από κάθε χώρα, ανά 5ετία, έτσι ώστε τα μεγέθη της να είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_14/03/2009_307543
No comments:
Post a Comment