18.6.09

Ριζικές αλλαγές προτείνει ο Ομπάμα

Για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις αγορές, με αυξημένες αρμοδιότητες στις εποπτικές αρχές
Ζωρζετ Zολωτα
Τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’30 προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, παραδίδοντας στις αρχές εποπτείας περισσότερες αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του τραπεζικού κλάδου και των αγορών. «Προτείνουμε τη ριζική μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου σε κλίμακα ανάλογη των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τη Μεγάλη Υφεση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Κατηγόρησε την «κουλτούρα ανευθυνότητας», τις υπερβολικές αποδοχές στελεχών, τον μεγάλο δανεισμό και την ανάληψη μεγάλων κινδύνων από τις αγορές για την τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα εξετασθούν από το Κογκρέσο για να ληφθεί μια απόφαση έως τα τέλη Ιουλίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποκτά το δικαίωμα στενής παρακολούθησης τραπεζικών ομίλων και εταιρειών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ζητείται, επίσης, να έχει προηγηθεί γραπτή έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για να παρεμβαίνει άμεσα η Fed σε έκτακτο δανεισμό «υπό ασυνήθιστες και εξαιρετικές συνθήκες». Hedge funds και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Προτείνεται ακόμη η δημιουργία χρηματοοικονομικής υπηρεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών (Consumer Financial Protection Agency) από μηχανισμούς παραπλάνησης και κατάχρησης. Η κυβέρνηση απευθύνει, επίσης, διεθνή έκκληση για την «αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των υπηρεσιών πιστοληπτικής αξιολόγησης με βάση τα διεθνή κριτήρια και τις συστάσεις του G20».
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μόχλευση, δηλαδή έκθεση ιδίων κεφαλαίων σε πάσης φύσεως προϊόντα πίστωσης, θα υπόκεινται σε αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας από τη Fed. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία μόνιμης επιτροπής για την εποπτεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Financial Services Oversight Council) υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών. Θα επικεντρώνεται στην παρακολούθηση ενδεχόμενων συστημικών κινδύνων σε επίπεδο αγορών ή μεμονωμένων εταιρειών της Γουόλ Στριτ, αλλά και στον συντονισμό των υφιστάμενων υπηρεσιών. Δεν προωθείται, όμως, η ιδέα συγχώνευσης της SEC και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Παραγώγων (CFTC), κάτι που επικρίθηκε από ορισμένους αναλυτές.
Στο σχέδιο τονίζεται η ανάγκη συμπλήρωσης του ρυθμιστικού «ελλείμματος» μεταξύ SEC και CFTC στην εποπτεία των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (OTC). Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα συμβόλαια ασφάλισης ομολόγων ή credit default swaps, τα οποία οδήγησαν στην AIG στην κρατικοποίησή της. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάγκη μεγαλύτερης ρύθμισης της αγοράς ομολόγων δανείων, δηλαδή των τίτλων που συνδέονται σε πάσης φύσεως δάνεια και άρα με τον κίνδυνο ενός μαζικού κύματος επισφαλειών.

Οι «διορθώσεις» είναι αρκετές για τη Βρετανία
Στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αρχών ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και όχι σε αναδιάρθρωση του συστήματος αποβλέπουν τα νέα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας. «Πρέπει να είναι πιο ενδελεχείς στο έργο τους και να ρωτούν περισσότερα», δήλωσε ο Αλιστερ Ντάρλινγκ στο BBC, αναφερόμενος στο τριπολικό σύστημα εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζα της Αγγλίας και της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) - το οποίο, πάντως, δεν κρίνει σκόπιμο να αλλάξει. Ο κ. Ντάρλινγκ τόνισε ότι τα προβλήματα του κλάδου πηγάζουν από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών του Σίτι. «Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται», τόνισε ο κ. Ντάρλινγκ στον Τύπο και στην ετήσια καθιερωμένη ομιλία που έδωσε στην επίσημη κατοικία του δημάρχου του Σίτι. Ο ίδιος, πάντως, σκοπεύει να επιβάλλει αυστηρότερα όρια κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ η FSA θα έχει δικαιοδοσίες και στις τράπεζες της χώρας που εδρεύουν στο εξωτερικό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100057_18/06/2009_318865

Επιγραμματικά, οι βασικές προτάσεις του Β. Obama, που οπωσδήποτε θα συζητηθούν και πιθανόν να μεταβληθούν στο νομοθετικό σώμα, αφορούν στα εξής:
-Νέες εξουσίες στην Fed για την επόπτευση των μεγάλων τραπεζών
-Οι μεγάλοι οίκοι υποχρεώνονται σε αύξηση των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας -Δημιουργία εποπτικού συμβουλίου που θα συντονίζει την κυκλοφορία των οικονομικών ειδήσεων και δεδομένων
- Εξουσία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για ρευστοποίηση μεγάλων οίκων με βαρύτητα στο σύστημα
- Δημιουργία νέας υπηρεσία προστασίας των καταναλωτικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που θα έχει την δυνατότητα να θέτει στάνταρ
- Κατάργηση του Γραφείου Εποπτείας Αποταμίευσης
-Οι σύμβουλοι hedge funds θα υποχρεούνται να υπάγονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
- Οι εκδότες δανείων θα υποχρεούνται να διατηρούν κάποιο οικονομικό μερίδιο στις πιστώσεις τους.

-- Οι αντιδράσεις
Η αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, από την κυβέρνηση Obama, είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκαλέσει αντιδράσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Οι πρώτοι που σαφώς δεν αισθάνονται καθόλου ικανοποιημένοι είναι όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές Over-The-Counter (OTC) παραγώγων καθώς και οι διαχειριστές των hedge funds τους οποίους η κυβέρνηση θέτει σε «στενωπό παρακολούθησης». Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση του MarketWatch, κάποιοι «παρατηρητές» των εποπτικών αρχών, υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι αρνητική για τράπεζες και χρηματοοικονομικούς ομίλους. Σύμφωνα με τον κ. Jaret Seiberg, αναλυτή της Concept Capital, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις απαιτήσεις για την κεφαλαιουχική επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών θα πλήξει την κερδοφορία τους. Στον αντίποδα σε report του το Brookings Institute θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και τόσο «επιθετικές». Σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό think tank «ο φόβος πολιτικών συγκρούσεων ανάγκασε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περισσότερο γενναίες αλλά ταυτόχρονα απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Κατά τον κ. Douglas Elliott του Brookings, η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε «συγχωνεύσεις» εποπτικών αρχών, προκειμένου ο έλεγχος τραπεζών και αγοράς να «περάσει σε λιγότερα «χέρια» και άρα να γίνει περισσότερο ευέλικτος και αποτελεσματικός». Αντίθετη στην μεταρρυθμίσεις είναι και η American Banking Association, θεωρώντας ότι η «περικοπή» των αρμοδιοτήτων του Office of Thrift αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτυχημένη και πιθανώς καταστροφική απόφαση. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Obama διαθέτει την στήριξη του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα υπόλοιπα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά περισσότερο ήρεμο σε ό,τι αφορά το «πέρασμα» των μεταρρυθμίσεων.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/523617/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: