26.6.09

Εκκληση από Κίνα για νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Την έκκλησή της για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος επανέλαβε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας και πρότεινε να αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ τη διαχείριση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων των μελών του.

«Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στο βασικό αποθεματικό νόμισμα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο δεν θα συνδέεται με τις οικονομίες των εκδοτών», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διοικητής της τράπεζας, Ζου Ξιαοτσουάν, είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο. Την κυριαρχία του δολαρίου έχει αμφισβητήσει και η Ρωσία, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προτείνει στις 5 Ιουνίου τη χρήση ενός μείγματος εθνικών νομισμάτων, πρ0κειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.

Η έκθεση της κινεζικής τράπεζας άσκησε νέες πιέσεις στο δολάριο, το οποίο υποχωρούσε στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) στα 1,4084 δολάρια ανά ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682372.htm

No comments: