15.6.09

ΗΠΑ: Περισσότερες αρμοδιότητες στη Fed και στο δημόσιο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, η οποία θα εστιάζεται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και στη δυνατότητα του κράτους να θέτει υπό την ευθύνη του μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων η ξαφνική χρεωκοπία θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση όλο το σύστημα, τονίζεται σε άρθρο στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
Μία Τρίτη πτυχή της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού οργάνου για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές, εξηγεί στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές «προσκείμενες στη διαδικασία».
Η δρομολογημένη μεταρρύθμιση αυτή παρουσιάζεται ως η πλέον φιλόδοξη από τη δεκαετία του ’30 και καλύπτει όλες τις πτυχές του τραπεζικού τομέα.
«Στόχος να είναι να σωθούν οι αγορές από τις ίδιες τους τις υπερβολές και, στο μέλλον, να βελτιώσει την προστασία του οικονομικού μας συστήματος, που βασίζεται στην αγορά», εξήγησε από την Παρασκευή ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Σάμερς.
Η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να «θέσει ένα ειδικό όριο ανάπτυξης για τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, όμως θα καταστήσει δυσκολότερη την υπερβολική αύξηση των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε μία ενδεχόμενη αποτυχία τους να μην συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας», τονίζει η εφημερίδα.
Πρόκειται κυρίως να απαιτήσει από τις τράπεζες ανώτατα επίπεδα για την κεφαλαιοποίηση, τις ρευστοποιήσεις και τον δανεισμό, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες πρακτικές που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο της οικονομίας. Ακόμη και κάποια από τα επενδυτικά κεφάλαια μεγάλου ρίσκου θα μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς της επιτήρησης, όταν θα έχουν περάσει κάποιο όριο.
Την επαύριο από την παρουσίαση των βασικών γραμμών της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ αναμένεται στο Κογκρέσο όπου θα έχει την ευκαιρία να δώσει διευκρινίσεις.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/15/1677247.htm

No comments: