Με ρυθμό ρεκόρ μειώθηκαν τον Μάιο στην Ιαπωνία οι τιμές καταναλωτή αυξάνοντας τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και περιορίζοντας την ανάκαμψη από τη χειρότερη κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι τιμές – εκτός των νωπών τροφίμων – μειώθηκαν 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από μείωση 0,1% το προηγούμενο δίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη διατήρησης στοιχείων το 1971 στην χώρα.
Την εβδομάδα που πέρασε ο διοικητής της Bank of Japan, Μασαάκι Σιρακάουα, είπε ότι η μείωση των τιμών θα επιταχυνθεί έως τα μέσα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης καθώς η ζήτηση χαλαρώνει και το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co. μειώνουν τις τιμές για να προσελκύσουν καταναλωτές καθώς η μείωση των μισθών και η χειρότερη προοπτική της απασχόλησης περιορίζουν τις δαπάνες.
Οι απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων 20ετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης στο 2,08% στις 11:05 π.μ. στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,2%. Την πτώση των τιμών καταναλωτή είχαν προβλέψει κατά μέσον όρο οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
Διεθνώς ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς το κόστος της ενέργειας μειώνεται και η χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Υφεση αναγκάζει τις εταιρείες να χρεώσουν λιγότερα. Οι τιμές καταναλωτή δεν αυξήθηκαν στη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά σε τουλάχιστον μία δεκαετία τον Μάϊο και στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,3%, τα μέγιστα από το 1950.
Το αργό πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του από τον περασμένο Ιούλιο όταν αναρριχήθηκε στα 147,27 δολ. το βαρέλι. Το κόστος του σίτου, της σόγιας και του αραβοσίτου κινήθηκε πτωτικά μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε πέρυσι.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε 22 χρόνια τον Μάϊο στην Ιαπωνία μετά την αναρρίχησή τους σε επίπεδα ρεκόρ το προηγούμενο έτος.
ΠΗΓΗ: Bloomberg
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment