18.6.09

Στα χαμηλά όλων των εποχών το Euribor 3μ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη σύστασή του υποχώρησε σήμερα το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού Euribor τριών μηνών, το οποίο υποχώρησε στο 1,235% από 1,237% στις 19 Μαΐου.
Το Euribor τριών μηνών θεωρείται βαρόμετρο του διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ και των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων και την προθυμία των τραπεζών να δανείσουν.
Πτωτική ήταν επίσης η πορεία του επιτοκίου έξι μηνών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,449% από 1,457%, καθώς και του επιτοκίου μίας εβδομάδας που υποχώρησε στο 0,892% από 0,900%.
Η τακτική της ΕΚΤ για περικοπή των επιτοκίων της με πρωτοφανή ρυθμό και η ταυτόχρονη διοχέτευση εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων ευρώ στις χρηματαγορές έχουν παρασύρει το Euribor κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που οδήγησε το τριμηνιαίο επιτόκιο τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκε η Ελβετική Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] ΕΕΤ , η οποία διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το περιθώριο διακύμανσης του τρίμηνου ελβετικού Libor στο 0,0%-0,75%, επιμένοντας στο στόχο της για μείωση του περιθωρίου στο 0,25% περίπου.
H EET διατήρησε τα δραστικά της μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και την αποτροπή του αποπληθωρισμού, ενώ ζήτησε τη θεσμοθέτηση κανόνων για την κατάτμηση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας ή την περιορισμό του μεγέθους τους, εάν χρειαστεί, για να προστατευτεί η οικονομία.
«Στην Ελβετία η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη. Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει μειωθεί αλλά η ανησυχία παραμένει», ανέφερε η ΕΕΤ.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/18/1679038.htm

No comments: