22.6.09

Σταθερά επιτόκια μέσα στο 2009 δείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σταθερά αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του 2009, όπως δηλώνει στο Bloomberg το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Έντουαλντ Νοβότνι.
Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της οικονομίας και «συνεπώς δεν βλέπω πιθανότητα αλλαγών στα επιτόκια» είπε ο κ. Νοβότνι στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή.
«Εάν η οικονομία αναπτύσσεται με τον τρόπο που προσδοκούμε, δεν βλέπω αλλαγή για φέτος και θα χρειαστεί να εξετάσουμε πάλι αυτό το θέμα την επόμενη χρονιά» προσέθεσε.
Τα ευρω-επιτόκια είναι στο ιστορικό χαμηλό του 1% και η ΕΚΤ ετοιμάζεται να δανείσει τις τράπεζες σε 12μηνη βάση για πρώτη φορά την Τρίτη.
Ενώ η ευρω-τράπεζα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας ακόμα μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Νοβότνι λέει ότι οι τράπεζες αναμένεταο να δείξουν «αξιοσημείωτο ενδιαφέρον» για τη δημοπρασία και υπέθεσε ότι αυτό θα οφείλεται εν μέρει στην εκτίμηση τους ότι το κόστος δανεισμού δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω από το επίπεδο του 1%.
«Οι τράπεζες ξέρουν ότι η ΕΚΤ ακολουθεί την πολιτική του 'σταθερού χεριού' και δεν αναμένουν γρήγορες αλλαγές στα επιτόκια. Και επίσης, νομίζω, ότι οι τράπεζες συμμερίζονται λίγο ως πολύ τις προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας» είπε ο κ. Νοβότνι.
Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, λένε ότι τα ευρωεπιτόκια δεν θα αλλάξουν ούτε το επόμενο έτος.
«Τα σχόλια [σ.σ. του Εντ.Νοβότνι] είναι πολύ αρνητικά. Εάν η οικονομία είναι τόσο άσχημα όσο προεξοφλεί η ΕΚΤ, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων σε όλο το 2010» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, Ζακ Καϊλού.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: