22.6.09

Πτώση του πετρελαίου στα 68 δολάρια εν μέσω φόβων για «βαθιά» ύφεση

Πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το δολάριο ενισχύεται, ενώ πιέσεις ασκούνται και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2009.
Η νέα εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,9%, φέτος, της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για συρρίκνωση 1,7%.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού -του οποίου η διαπραγμάτευση λήγει σήμερα- έχανε το μεσημέρι 1,16 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, με την τιμή του να υποχωρεί στα 68,39 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και τα 67,89 δολάρια.Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου Μπρεντ υποχωρούσε στα 68,34 δολάρια -νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 67,89 δολάρια- χάνοντας 85 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή της περασμένης Παρασκευής.Στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης μείωσαν, την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου, σχεδόν κατά το ήμισυ τις καθαρές θέσεις τους για άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, «ικανοποιητικά» χαρακτήρισε τα επίπεδα των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λουάντα.
Η τιμή του πετρελαίου η οποία ανεβαίνει με πολύ ταχείς ρυθμούς και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, που έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά, ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις σε μία ανάκαμψη που μόλις ανθίζει, προειδοποίησε ο γνωστός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι.Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC Monday, ο γνωστός ως «Δρ. Συμφορά», είπε ότι «βλέπω ακόμα και τον κίνδυνο μιας ύφεσης με διπλό πυθμένα [...] προς τα τέλη του 2010».«Η τιμή του πετρελαίου θα είναι πλησιέστερα στα 100 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη της φετινής χρονιάς, αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρνητικό σοκ για την οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Ρουμπίνι, προσθέτοντας ότι οι άλλοι κίνδυνοι προέρχονται από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού.Μέσα στους επόμενους μήνες, το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αγγίξει το 11% στις ΗΠΑ και να πλησιάσει το 10% στην Ευρώπη, εκτιμά. Είπε, επίσης, ότι «θα υπάρξει σημαντική διόρθωση της αγοράς» το επόμενο διάστημα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία θα επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.Στην Ευρώπη, οι κίνδυνοι, κατά την άποψη του κ. Ρουμπίνι, προέρχονται τόσο από την εξασθενημένη οικονομία όσο και από την έκθεση στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Δυτικής Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

No comments: