6.6.09

**«Οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο»!

«Ποταμός» ήταν χθες στη συνέντευξή του στο ΒΒC ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο επονομαζόμενος «Μικ Τζάγκερ της Οικονομίας» δικαιολόγησε πλήρως τον τίτλο της εκπομπής στην οποία προσεκλήθη («Ηardtalk», δηλαδή «σκληρά λόγια»), αφού δεν χαρίστηκε ούτε στον νέο (και ακόμη άφθαρτο κι αμόλυντο) αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα , καταλογίζοντάς του ατολμία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η αμερικανική οικονομία, συμπαρασύροντας μάλιστα και τις οικονομίες άλλων χωρών και ηπείρων του πλανήτη.

Γνωστός οπαδός του Τζον Μέιναρντ Κέινς και της «ρύθμισης» της οικονομίας, ο Κρούγκμαν θεωρεί συγκεκριμένα ότι ο Ομπάμα «έχει κοινωνικοποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα από την πίσω πόρτα» και διστάζει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα για να μη δυσαρεστήσει τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, χάρη στους οποίους εκλέχθηκε άλλωστε.

Κ ατά τον Κρούγκμαν δηλαδή ο Ομπάμα ταλανίζεται από το διαρκές πρόβλημα της πολυσυλλεκτικότητας των κομμάτων εξουσίας κυρίως σε χώρες όπου κυριαρχεί ο δικομματισμός: πώς θα προσεταιριστούν δηλαδή ένα κόμμα και ο ηγέτης του το μικρό, πλην καθοριστικό τμήμα των κυμαινόμενων ψηφοφόρων, εκείνων που δίνουν κάθε φορά την εξουσία στο ένα ή στο άλλο κόμμα. Ο καθηγητής του Πρίνστον πιστεύει ότι ο Ομπάμα θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας (ένα επιπλέον «πακέτο» 500 δισ. δολαρίων προέβλεψε...), αφού «με δεδομένες τις τεράστιες διαστάσεις της αμερικανικής οικονομίας το “πακέτο” των 800 δισ. δολαρίων που θα διανεμηθεί σε δύο χρόνια είναι πολύ μικρό για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Πρόσθεσε όμως ότι με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να πλησιάζει τα 1,75 δισ. δολάρια οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν και άλλο «πακέτο» για τη στήριξη της οικονομίας.

Φ υσικά δεν φταίει ο Ομπάμα για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Δεν φταίει ούτε καν ο Μπους. Ο Κρούγκμαν πηγαίνει πιο μακριά. Φθάνει ως τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον εισηγητή του συστήματος της αποκληθείσης «νέας οικονομικής ορθοδοξίας», η οποία κατηγορείται εσχάτως ότι ευνοεί τη δημιουργία φουσκών επικίνδυνων για την παγκόσμια οικονομία. «Η διακυβέρνηση Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980 είναι εκείνη που διακήρυττε το μικρό κράτος και την απουσία κυβερνητικών παρεμβάσεων στην οικονομία αλλά ανέβασε το έλλειμμα της κυβέρνησης από το 25% στο 60% του αμερικανικού ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν. Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο, το έλλειμμα χρειάζεται χρόνο για να τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως αν η κυβέρνηση Ομπάμα αυξήσει τις δαπάνες για την περίθαλψη, όπως έχει υποσχεθεί.

Ωστόσο ο Κρούγκμαν καλεί τον Ομπάμα να μη φοβηθεί να αυξήσει τις δαπάνες. «Τώρα είναι η ώρα για δράση. Αξίζει να δαπανήσει κανείς τώρα για να αποτρέψει μια χειρότερη βουτιά της οικονομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Διότι ο καθηγητής, χωρίς να αμφισβητεί την ψυχολογική αξία και χρησιμότητα της εκστρατείας ανάταξης του ηθικού των καταναλωτών που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο ο Μπαράκ Ομπάμα, και κατάφερε μάλιστα να την εξαγάγει, θεωρεί ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ακόμη αργεί. Μιλώντας ως επιστήμονας και όχι ως πολιτικός, ο Κρούγκμαν είπε ότι η οικονομική δυσπραγία θα διαρκέσει από πέντε ως δέκα χρόνια και θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια. «Η ανάπτυξη θα είναι τόσο χλωμή που θα μοιάζει με παράταση της ύφεσης» είπε ο καθηγητής και επανέλαβε τη διαφωνία του με όσους πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να πάρει στις πλάτες της την παγκόσμια οικονομία για να τη βγάλει από την ύφεση.

Ε ν κατακλείδι, ο Κρούγκμαν είπε ότι ο Ομπάμα μοιάζει να κάνει το λιγότερο δυνατό για να στηρίξει την οικονομία. «Στηρίζουμε τις τράπεζες, αλλά όχι την πραγματική οικονομία...

Εχουμε δημιουργήσει έναν “χαζό” σοσιαλισμό καταφεύγοντας στην αρωγή των φορολογουμένων μόνο για να στηρίξουμε μια επιχείρηση που παραπαίει» σημείωσε. Ωστόσο «η κρίση δημιουργήθηκε επειδή η Αμερική δίσταζε να ρυθμίσει την οικονομία». Γι΄ αυτό «εκείνο που πρέπει να πράξει είναι να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο και να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας απέναντι στις δυσκολίες της ζωής». Τώρα που η «φοροφοβία δεν είναι πια τόσο ισχυρή»...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artId=272064&dt=06/06/2009

No comments: