30.6.09

Βρετανία: Συρρίκνωση-ρεκόρ του ΑΕΠ

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 50 ετών εμφάνισε το εθνικό προϊόν της Βρετανίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ύφεση είναι χειρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βρετανική οικονομία υποχώρησε κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο –ο μεγαλύτερος ρυθμός συρρίκνωσης μετά το δεύτερο τρίμηνο του 1948. Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας ανήλθε σε 4,9%.
Αιφνιδιασμένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο δυσχερή αναθεώρηση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με έρευνα της Dow Jones [.DJI] Newswires την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές εκτιμούσαν υποχώρηση 2,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 4,4% σε σχέση με το περασμένο έτος.
Η αρχική εκτίμηση συρρίκνωσης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν 1,9% σε τριμηνιαία βάση και 4,1% σε ετήσια βάση.
Αιτία αναθεώρησης των τριμηνιαίων στοιχείων είναι, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στον κλάδο τον κατασκευών, καθώς και η μείωση της παραγωγής στις υπηρεσίες εξαιτίας διαφόρων τεχνικών μεταβολών.
«Πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα» χαρακτηρίζει τα στοιχεία ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος της ING στη Βρετανία, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα νέα στοιχεία μπορούν να επιφέρουν ένα προσωρινό μόνο πλήγμα στο κλίμα της αγοράς.
Προσέθεσε, επίσης, ότι άλλα στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα υποδεικνύουν θετικές τάσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το κλίμα στην αγορά στέγης, επισημαίνοντας ότι «η προοπτική για τη βρετανική οικονομία βελτιώνεται αισθητά».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683732.htm

No comments: