21.4.10

ΔΝΤ: Στο 1,7% η ύφεση στην Ελλάδα το 2011

Ανάλογες με αυτές του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2%, τόσο το 2009 όσο και φέτος, ενώ για το 2011 εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει στο 1,7%.

Παράλληλα σημειώνει πως το πακέτο βοήθεας από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα σημαντικό βήμα για την διασφάλιση ότι το «ελληνικό πρόβλημα» δεν θα μεταδοθεί και δεν θα εξελιχθεί σε μία ευρύτερη οικονομική αστάθεια και πως δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παντως το ΔΝΤ τονίζει πως η βασική απειλή για την ευρωζώνη αποτελεί σήμερα η αδυναμία εξεύρεσης ρευστότητας και εάν οι ανησυχίες της αγοράς για την Ελλάδα καταστούν ανεξέλεγκτες, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μία εκτεταμένη κρίση χρέους.

reporter

ΔΝΤ: Υφεση 2% φέτος και 1,1% στην Ελλάδα

«Αισιόδοξες» προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 2% φέτος και 1,1% το 2011 διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κόντρα στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό ακόμα και 4% ή 5% που κάνουν το γύρο του κόσμου με αναλύσεις και προβλέψεις διαφόρων οίκων.

Για τα δεδομένα της οικονομίας, «αισιόδοξη» φαντάζει και η εκτίμηση του ΔΝΤ για αύξηση της ανεργίας στο 12% φέτος και στο 13% του χρόνου, ενώ στο κρίσιμο μέτωπο του ελλείμματος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένους το διαρθρωτικό έλλειμμα (διαφορετικό από το δημοσιονομικό) θα υποχωρήσει φέτος στο 8,9% του ΑΕΠ από 13,1% πέρυσι αλλά θα σημειώσει μόνο μικρή μείωση στο 7,8% του ΑΕΠ το 2011.

Η πρόβλεψη του 2011 πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμα – γίνεται αυτές τις μέρες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα- τα δημοσιονομικά μέτρα του επομένου έτους.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,7% και θα υποχωρήσει του χρόνου στο 7,8% του ΑΕΠ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/579354/Article.aspx

No comments: