24.4.10

Μας παίρνουν μέτρα 4ετίας

Η κυβέρνηση επέλεξε την προσφυγή άνευ όρων στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την επιβολή μέτρων σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Σχεδόν δύο ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού από το ακριτικό Καστελόριζο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυπτε στους εκπροσώπους του Τύπου πως η κυβέρνηση έχει προσφύγει στο ΔΝΤ από τις 15 Απριλίου, όταν απέστειλε την επιστολή έναρξης των διαβουλεύσεων! Για τον λόγο αυτό και η χθεσινή επιστολή ενεργοποίησης του μηχανισμού απευθυνόταν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΕΚΤ, καθώς το ΔΝΤ «καλύφθηκε» από την πρώτη επιστολή και ουσιαστικά ξεκίνησε τις διαδικασίες.

Με την μόλις τεσσάρων γραμμών επιστολή, την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η κυβέρνηση ζητάει «ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης» βάσει της απόφασης των αρχηγών των κρατών-μελών της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Αγνωστοι όροι

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι δανεισμού τόσο ως προς τη χρηματοδότηση όσο και τις πολιτικές. Είμαστε υπό διαπραγμάτευση, κατά την οποία όμως είναι σαφές ότι το «πάνω χέρι» το έχουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ. Οπως είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε το διαπραγματευτικό χαρτί της, όταν πήρε την απόφαση να προσφύγει χωρίς να ξέρει τι ζητούν οι δανειστές.

Το μόνο που μάθαμε χθες από τον υπουργό είναι ότι «η ανάγκη ενεργοποίησης προέκυψε με σαφήνεια μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα χθες, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από τη Eurostat και την υποβάθμιση από τη Moody's». Ουδείς όμως βγήκε χθες να πει στον ελληνικό λαό τα μέτρα που ετοιμάζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ και τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι το 2013.

Σε καμιά περίπτωση η ενεργοποίηση δεν συνιστά άμεση καταβολή του δανείου. Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν γρήγορα και κυρίως «όταν θα υπάρχει η ανάγκη δανεισμού την 19η Μαΐου, τότε θα υπάρχουν χρήματα». Η Ελλάδα έχει ανάγκη να δανειστεί περίπου 10 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου ή καμιά 30 δισ. μέχρι τη λήξη του έτους. Ο χρόνος πιέζει όσο ποτέ άλλοτε να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ...

Τρία καυτά σημεία

Τα στοιχεία τα οποία έχουμε ώς τώρα είναι:

1 Το πρόγραμμα που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές ουσιαστικά επιμηκύνεται σε τετραετία αντί τριετία. Χρονικά δεν έχει καμία σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χρόνος έναρξης του νέου Προγράμματος Δανεισμού θα είναι η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας και έγκρισής της από την κυβέρνηση, ενδεχομένως σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, όπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. Χρόνος λήξης του θα είναι τρία χρόνια μετά, δηλαδή το 2013 και όχι το 2012, όπως άφηναν εξαρχής να εννοηθεί οι κυβερνητικοί παράγοντες.

2 Οι δανειστές έχουν αρχίσει να εκφράζουν αντιρρήσεις για το επιτόκιο δανεισμού, που συμφωνήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 11 Απριλίου, με το σκεπτικό ότι τα spreads έχουν αγγίξει και το 9%. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως διέψευδε χθες οποιαδήποτε αλλαγή επιτοκίου. Η προ δεκαημέρου συμφωνία περιλαμβάνει επιτόκιο 3,7% (κυμαινόμενο) και 5% (σταθερό) από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ για το ΔΝΤ υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα πέσει κάτω από το 3%.

3 Πληροφορίες μιλούν για σκληρούς όρους. Στον συναγωνισμό Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ δεν ξέρουμε τελικά ποιος θα αποδειχτεί πιο σκληρός. Η συμφωνία θα είναι κοινή και για τους τρεις. Τα μέτρα πάντως που αναμένεται να ενεργοποιηθούν, και μάλιστα άμεσα, είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με μαζικές απολύσεις κατ' αρχήν των συμβασιούχων και σε δεύτερη φάση όσων απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ακόμα και για την τύχη των μόνιμων υπαλλήλων και δη αυτών που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων είναι η κλασική συνταγή του ΔΝΤ και είναι γνωστό πως ζητούν μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, αν και η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει λέγοντας πως δεν επηρεάζει και τόσο την ανταγωνιστικότητα.

Τα επόμενα βήματα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η έγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών. Με την ολοκλήρωση των «διαβουλεύσεων» υπογράφεται η συμφωνία και ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Δηλαδή, θα αρχίσει η εκταμίευση του δανείου. Στην πορεία θα δουν αν πρώτα θα πάρουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ. Ολι Ρεν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Λουκά Παπαδήμο εκ μέρους της ΕΚΤ, καθώς και ομολόγους του τής Ε.Ε., σήμερα ξεκινάει κύκλο επαφών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΕΚΤ. Συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Ολι Ρεν, τους Ευρωπαίους ομολόγους του και με υπουργούς Οικονομικών των Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας.*

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=154863

___________________________

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

No comments: