26.4.10

Στις 630 μονάδες βάσης σκαρφαλώνει το spread στα ομόλογα

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1998 εκτοξεύεται το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό ανέρχεται το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), καθώς το αίτημα της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ δεν περιόρισε τη νευρικότητα στις αγορές και τις επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει ομαλά το χρέος της.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο άνοιξε, τη Δευτέρα, στις 559 μονάδες και διευρύνθηκε μέχρι τις 635, υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1998.

Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 9,39% (+0,71%) και του 2ετούς στο 12,64% (+2,62%).

Το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους (CDS) έναντι αθέτησης πληρωμών ανήλθε σε μέο ιστορικό υψηλό, όπως επίσης και της Πορτογαλίας, εν μέσω ανησυχιών θα είναι η επόμενη χώρα που θα υποφέρει από μία κρίση χρέους εάν δεν βρεθεί μια λύση διαρκείας για την περίπτωση της Ελλάδας.

Το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στις 619 μονάδες βάσης, από 614,6 την Παρασκευή. Το CDS του πορτογαλικού 5ετούς ομολόγου άγγιξε τις 288 μονάδες.

«Η ελληνική κρίση έχει αρχίσει να διασπείρεται στην υπόλοιπη περιφέρεια και η Πορτογαλία φαίνεται ότι είναι η επόμενη στη σειρά. Η κατάσταση είναι λιγότερο επείγουσα από ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα αποτελούν πρόκληση», όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters.

Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να βρει μέχρι τις 19 Μαΐου 8,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει λήξη παλαιότερου ομολόγου. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα (έστω και αν χρειαστούν «προκαταβολές» από τις χώρες της ευρωζώνης), ωστόσο στις αγορές ανησυχούν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τον χρόνο, το ύψος και τους όρους της βοήθειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι «θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή» να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια, δήλωσε την Κυριακή η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο.

«Εάν τελικά, και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρόκειται να συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, αποφασιστεί ότι είναι καλύτερα να ειπωθεί αμέσως πιο είναι το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, εμείς (οι χώρες της ζώνης του ευρώ) θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο, που θα συνοδεύεται από ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί από το ΔΝΤ.

Σκληρή στάση από τη Γερμανία

Ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα είναι έτοιμος στις αρχές Μαΐου. Σημαντικό πρόβλημα για την ταχεία έγκριση της βοήθειας είναι οι γερμανικές περιφερειακές εκλογές της 9ης Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ τηρεί σκληρή στάση, λόγω των αντιδράσεων της γερμανικής κοινής γνώμης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, θα κάνει δηλώσεις για το θέμα της βοήθειας στις 16:00.

Η Γερμανία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη να παρέχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και αν το κάνει τώρα απλώς θα μειώσει την πίεση προς τη χώρα για λήψη αυστηρών μέτρω,ν προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«H κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση ακόμη (για τη βοήθεια), είπε τη Δευτέρα, σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. «Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Προσφέροντας χρήματα πολύ νωρίς θα εμπόδιζε την Ελλάδα να κάνει αυτό που πρέπει με την απαιτούμενη επιμέλεια και πειθαρχία», υπογράμμισε.

Εφόσον, όπως αναμένεται, Κομισιόν και ΕΚΤ εγκρίνουν το ελληνικό αίτημα, τότε το Eurogroup μπορεί να ανάψει το πράσινο φως μέσω τηλεδιάσκεψης. Η επίσημη έγκριση θα δοθεί κατά τα συμβούλια Eurogroup/Ecofin στις 17-18 Μαΐου.

Επιμένουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση

Στα διεθνή ΜΜΕ, εντείνονται τα σενάρια για ενδεχόμενη ανδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που απέκλεισαν κατηγορηματικά τόσο η κυβέρνηση όσο και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Σε δημοσίευμα των New York Times, επισημαίνεται ότι αν και πριν από μερικές εβδομάδες το ενδεχόμενο αυτό φάνταζε σαν μία «πυρηνική» επιλογή, ώρα αρχίζει να γίνεται πιθανό, καθώς οι ομολογιούχοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα νιώσουν τις επιπτώσεις από την ελληνική κρίση χρέους.

Η αναδιάρθωση μπορεί να γίνει είτε μέσω της μείωσης του ποσού («haircut») που θα αποδοθεί τελικά στους ομολογιούχους είτε (το οποίο είναι και το καλύτερο σενάριο) μέσω του χρονικού αναπροσδιορισμού του χρέους, δηλαδή της χρονικής μετάθεσης των πληρωμών τόκων και ομολόγων στο μέλλον.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός, η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους πιστωτές της ότι η λύση που τους προσφέρει είναι η καλύτερη ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Μάλιστα, η απειλή ότι ίσως καταγράψουν μεγάλες απώλειες, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεισθούν να στηρίξουν μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.

Ο οικονομολόγος Καρλ Βάινμπεργκ προτείνει τη συγκέντρωση όλων των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2019 σε ένα «κουμπαρά» που θα αναχρηματοδοτηθεί με 25ετή ομόλογα. Με επιτόκιο 4,5%, το όφελος υπολογίζεται σε 140 δισ. ευρώ. Αυτοί που θα χάσουν είναι όσοι τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά ομόλογα.

Ο Ντανιέλ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, προτείνει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, επεκτείνοντας, για παράδειγμα, τη λήξη υφιστάμενων ομολόγων κατά 5 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο.

Δηλαδή, ένα 5ετές ομόλογο με ετήσιο επιτόκιο (κουπόνι) 6% να μετατραπεί σε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 6%. Σε αυτή την περίπτωση, οι ομολογιούχοι συνεχίζουν να παίρνουν τους τόκους κάθε χρόνο, αλλά θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Εφόσον, η Ελλάδα ακολουθήσει κάποια απ' αυτές τις επιλογές (με προτιμότερη αυτή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους), τότε θα μπορεί να μειώσει το έλλειμμα, να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: