Απόσυρση της διάταξης για την παρακράτηση φόρου 8% στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και για φόρο υπεραξίας για αγοραπωλησίες μετοχών σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών (έναντι 3 μηνών που προβλεπόταν αρχικά) φέρνουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι 23 συνολικά αλλαγές αφορούν παράλληλα σε τεκμήρια, φορολόγηση μηχανικών και φόρο πολυτελείας (εξαιρούνται από τον φόρο 10% χρυσά κοσμήματα αξίας χαμηλότερης των 1.000 ευρώ), ενώ καθιερώνεται κλίμακα φορολόγησης των μπόνους τραπεζικών στελεχών και εξαιρείται της φορολόγησης η αποζημίωση ηθικής βλάβης.
Αναλυτικά, ο υπουργός ανακοίνωσε αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες:
1. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.
2. Εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000 ευρώ ανά τεμάχιο προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στον χώρο αυτό.
3. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.
4. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές έως 300 ευρώ.
5. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.
6. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000 ευρώ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.
7. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000 σε 1.200 ευρώ για τον άγαμο και σε 2.400 ευρώ για οικογένεια.
8. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30 αντί 60 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα, προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300 τ.μ. κατοικίας (300 ευρώ ανά τ.μ.) για την εφαρμογή των κριτηρίων ώστε τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.
9. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.εκ. και για πάνω από 3.000 κ.εκ. 700 ευρώ ανά 100 κ.εκ.).
10. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
11. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και για να μη δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτόν το υπουργείο Εργασίας.
12. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.
13. Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.
14. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.
15. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των ομόρρυθμων εταιριών προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.
16. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στον λογιστικό προσδιορισμό οι ζημίες μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).
17. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.
18. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιριών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η επιχείρηση. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φτάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.
19. Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του Ν. 3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.
20. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.
21. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.
22. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης) οι οποίες λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, η ακρόαση του φορολογουμένου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές πιστεύουμε θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη φοροαποφυγή λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.
23. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εν όψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/576999/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment