16.4.10

Σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το ΔΝΤ μετά το δανεισμό

Σκληρά μέτρα θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που συνυπογράφουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι όροι του δανείου το οποίο θα πάρει η Ελλάδα εάν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έπεσαν ήδη στο τραπέζι, κατά τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου διαμορφωθεί τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνεται η εκταμίευσ η του δανείου μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για ένα πακέτο με σκληρούς όρους και απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση της λιτότητας στο Δημόσιο. Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η απαίτηση είναι να εφαρμοστούν αμέσως ή να αρχίσει η προετοιμασία από τώρα προκειμένου να εφαρμοστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ΕΕ και ΔΝΤ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα με τα οποία θα την επιδιώξει το 2011 και 2012. Για το 2010, όπως είπε χθες και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να είναι σωστά».

Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα προανήγγειλε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνταγή αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικό τητά της.

Ωστόσο, βάσει του πρόσφατου παραδείγματος της Ρουμανίας -η οποία προσέφυγε προς χρηματοδότηση του ΔΝΤ και ακολούθως εφάρμοσε τις δημοσιονομικές του συστάσεις- τα μέτρα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα με την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αφορούν κυρίως:

-Στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα οικονομίας.

-Ρυθμίσεις που να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν κεφαλαιακή επάρκεια καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

-Στην αποφυγή συσσώρευσης επιπλέον δημόσιου χρέους.

-Στην επιβολή πλαφόν στις πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών που προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια).

-Στην εφαρμογή ενός πλαισίου για την βελτίωση του συστήματος προϋπολογισμού των κρατικών εσόδων.

-Πλαφόν στις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού εντός του έτους.

-Σημαντικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης των επιδομάτων και των μπόνους και περικοπή 137.000 θέσεων εργασίας.

-Σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες καθώς και στις επιχορηγήσεις.

-Στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων όσον αφορά τα έξοδα, το δημόσιο χρέος και το πρωτογενές έλλειμμα.

-Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα με σκοπό την σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την βαθμιαία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

-Στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην φορολογική πολιτική και στις δαπάνες, στη διαχείριση των φόρων και στην επίβλεψη των δημόσιων επιχειρήσεων.

-Επιβολή επιπλέον φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά και στον καπνό.

-Αύξηση στο φόρο ακίνητης περιουσίας και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

-Η απόδοση του προγράμματος θα αξιολογείται σε τρίμηνη βάση, ωστόσο δεδομένης της ανάγκης για άμεση ανταπόκριση στις ταχύτατες μεταβολές στις αγορές κεφαλαίου, θα προβλέπει και έκτακτα μέτρα.

Newsroom ΔΟΛ

Πιο αναλυτικά, κοινοτικοί και στελέχη του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσουν τα ακόλουθα μέτρα.

  • Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες θα αντικαταστήσουν ατομικές ή τοπικές συμβάσεις.
  • Ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική και εκ περιτροπής).
  • Κατάργηση κατώτατων ημερομισθίων και αποδοχών.
  • Απελευθέρωση απολύσεων με απάλειψη του πλαφόν του 2%.
  • Περικοπές αποζημιώσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν τίθεται θέμα να μπει ψαλίδι στις αποζημιώσεις και να απελευθερωθούν οι απολύσεις.
  • Μείωση συντάξεων.
  • Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση όλων των μορφών πρόωρης συνταξιοδότησης. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται θα έχουμε και νέο υπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωσή τους αλλά και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.
  • Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Πρόκειται για δύο πάγια αιτήματα τόσο του Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία η ΕΕ είχε συστήσει και φέτος, με το οικονομικό επιτελείο να προχωρεί σε μείωση κατά 30% όλων των δώρων στο Δημόσιο εξαιρώντας τις συντάξεις.
  • Μείωση 10% στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο κ. Ρεν.
  • Κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ - οργανισμών και απολύσεις εργαζομένων σε αυτές.
  • Αρση μονιμότητας στο Δημόσιο, μέτρο το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί.
  • Πλήρες άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας να έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν εντός του έτους.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=11178944

Παζάρι
Η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν στη χώρα έναντι των κεφαλαίων που θα δοθούν. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να έχει ένα σαφές περίγραμμα των μέτρων της επόμενης διετίας προκειμένου να είναι σε θέση να χειριστεί πολιτικά τις επιπτώσεις. Ενα δύσκολο θέμα που θα τεθεί είναι η περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα ήπιο μοντέλο 2ετούς- 3ετούς παγώματος των αποδοχών, ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που ήδη έχουν επιβληθεί να επιτευχθεί η προσαρμογή. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Σ. Καν για ανάγκη αποπληθωρισμού και οι χθεσινές του Ο. Ρέν για μείωση των μισθών δείχνουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και οδυνηρές επιλογές.

Το δεύτερο θέμα είναι πιο τεχνοκρατικό αλλά εξίσου ουσιαστικό. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ύψος της βοήθειας, πότε θα δοθεί και με ποιες διαδικασίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πολύ κρίσιμο σημείο είναι αν το τριετές αυτό πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος με την αναδιάρθρωση κάποια στιγμή μετά το 2010, του ελληνικού χρέους με τη βοήθεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χρήματα της βοήθειας δεν πρόκειται να δοθούν συνολικά, αλλά τμηματικά και εφόσον η ελληνική πλευρά προωθεί τα συμφωνημένα μέτρα, αλλά και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα είναι διακριτικοί, αλλά ουσιαστικά θα εγκατασταθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς τα ταξίδια τους θα είναι τόσο συχνά που η κυβέρνηση δεν θα αισθανθεί την απουσία τους.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27301153

Το ΔΝΤ, μαζί με την Ε.Ε., αναμένεται ότι θα ζητήσει από την Ελλάδα:

1. Βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (μείωση συντάξεων στα πρότυπα των περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση όλων των μορφών πρόωρης συνταξιοδότησης), που συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

2. Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, μέσω άρσης των περιορισμών στις απολύσεις και περικοπών στις αποζημιώσεις.

3. Μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα ζητηθεί να εφαρμοστεί ό,τι έγινε φέτος και στον δημόσιο τομέα, με τον 13ο και 14ο μισθό.

4. Απελευθέρωση όλων των αγορών, των κλειστών επαγγελμάτων και αποκρατικοποιήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

5. Λουκέτο προβληματικών δημόσιων οργανισμών και απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100098_16/04/2010_397656

Αναλυτικότερα τα έντεκα μέτρα – φωτιά του ΔΝΤ προβλέπουν τα εξής:
1.Δημόσιος τομέας. Η προτροπή του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση θα είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για «λιγότερο» κράτος που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Θα εισηγηθούν τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα που εκτρέφει την φοροδιαφυγή.
2. .Ναυτιλιακές - κατασκευαστικές: Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.
3.ΦΠΑ: Νέα αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 25% προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
4.Ακίνητα: Να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον το ΔΝΤ προτείνει να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
5.Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων να συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011-2012.
6.Συντάξεις: Προτείνεται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα) και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
7.ΕΚΑΣ - Επικουρικές συντάξεις: Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.
8.Μισθοί στο Δημόσιο: Από το ΔΝΤ προήλθε η πρόταση-σοκ για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού ή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν συνέστησε περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
9.Εργασιακές σχέσεις - προσλήψεις: Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Προτείνει δε μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
10.Μεταρρυθμίσεις: Σε πρόσφατη έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.
11.Νοσοκομεία - Ασφαλιστικά ταμεία: Το ΔΝΤ ζητά καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα θέματα αυτά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

bankingnews

No comments: